Beč: Prekinuti pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu

Svet 20. jun. 202114:21
Podeli:
Beč, pregovori nuklearni sporazum Iran
Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu.

Pročitajte još:

Pregovarači iz Irana i šest zemalja svetskih sila danas prekidaju razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i vraćaju se u svoje države na konsultacije, jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, potvrdio je šef iranske delegacije Abas Arakči.

“Bliži smo dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćam u Teheran”, rekao je Arakči u intervjuu za iransku državnu TV.

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu iz kojeg se Trampova administracija povukla 2018. godine i nametnula sankcije Teheranu.

Izrael osudio pobedu Raisija

“Popunjavanje praznina u dogovoru zahteva odluke koje uglavnom treba da donese druga stranka. Nadam se da ćemo u sledećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku deonicu u pregovaračkom procesu”, predočio je Arakči .

Glavni neprijatelj Irana, Izrael, osudio je ranije pobedu na predsedničkim izborima Ebrahima Raisija ultra-konzervativca i doskorašnjeg sudije Vrhovnog suda Irana na izborima uz upozorenje da će nova iranska vlast biti “režim brutalnih dželata” s kojim svetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu.

Nije jasno najavljeno kada će formalni pregovori biti nastavljeni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar