Beba izgubljena u evakuaciji u Kabulu, ponovo je sa svojom porodicom

Svet 09. jan. 202212:06
Podeli:
Hamid Safi
Hamid Safi sa ocem i sinom Foto:REUTERS/Ali Khara

Dečak odvojen od roditelja tokom haosa u Avganistanu dok je trajala američka evakuacija nakon dolaska talibana, konačno je sa svojom porodicom, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Talibani su preuzeli kontrolu nad zemljom u avgustu, a mnogi Avganistanci su očajnički pokušavali da pobegnu.

Dvomesečni Sohail Ahmati predat je američkom vojniku preko ograde, kako bi ga zaštitio dok je trajao haos na aerodromu u Kabulu, pošto je hiljade ljudi pokušavalo da se ukrca na neki od aviona koji su evakuisali ljude iz zemlje.

Ali kada je njegova porodica uspela da uđe na aerodrom, Sohaila nije bilo nigde, prenosi BBC.

Nakon besomučne, ali uzaludne potrage za detetom, njegov otac Mirza Ali Ahmadi, koji je radio kao obezbeđenje u američkoj ambasadi, majka Suraia i njihovo četvoro dece su pušteni na let za evakuaciju u SAD.

Sohail Ahmadi
Sohail Ahmadi sa dedom Foto:REUTERS/Ali Khara

Mesecima nisu znali gde im je najmlađi sin.

Ali nakon što su pročitali Rojtersov izveštaj o porodičnoj potrazi za Sohailom, u nevembru su mu ušli u trag do kuće taksiste Hamida Safija (29).

Safi je rekao da je pronašao dečaka kako plače na zemlji na aerodromu u Kabulu, prenele je novinska agencija. Nakon što je pokušao da pronađe dečakovu porodicu, ali nije uspeo, odlučio je da ga odvede do svoje žene i dece i da ga odgaja kao svog sina.

Novorođenčetu su dali ime Mohamed Abed i postavili su slike sve dece na Fejsbuku gospodina Safija.

Kada je potvrđeno gde se Sohail nalazi, deda dečaka, Mohamed Kasem Razavi, otputovao je u Kabul da traži da mu se unuk vrati.

Međutim, Safi je odbio da preda bebu i tražio je on i njegova porodica budu takođe evakuisani u SAD, navodi Rojters.

Posle sedam nedelja pregovora i kratkog zadržavanja gospodina Safija, talibanska policija je dogovorila nagodbu između dve porodice i beba je vraćena njegovom dedi u subotu, prenosi Rojters.

Sohail Ahmadi
Sohail Ahmadi Foto:REUTERS/Ali Khara

Njegovi roditelji su rekli da su presrećni nakon što su se ponovo videli preko video poziva. Nadaju se da će uskoro biti dogovoreno da Sohail bude doveden u američku državu Mičigen, gde su se sada nastanili.

BONUS VIDEO: Talibani ruše tvrđavu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar