Barak Obama: Nisam poznavao oca, napustio nas je…

Svet 22. mar. 202120:30
Podeli:
Foto:HO / AFP / Profimedia

Bivši američki predsednik Barak Obama podelio je na Instagramu fotografiju sa ocem koga, kako je rekao, nije poznavao. Fotografija je nastala tokom jedinog putovanja sa ocem, koji je doputovao u SAD iz Kenije, gde je živeo. Obamina majka, En Danam rođena je u Kanzasu, a otac Barak Obama Stariji u kenijskom gradu Alegu. Nakon razvoda otac se vratio u rodnu Keniju, gde je poginuo u automobilskoj nesreći 1981. godine, kada je Obama imao 21 godinu.

„Zapravo nisam poznavao oca – napustio je majku i mene kad sam imao dve godine, a iz Kenije je putovao samo jednom, kada sam imao deset godina. Putovanje sa njim bio je  prvi i poslednji put što sam ga video. Posle toga čuli smo se povremeno samo preko pisama napisanim na plavom papiru“, napisao je Obama na Instagramu uz jednu od retkih fotografija sa ocem.

„Njegova kratka poseta duboko je uticala na moj život. Otac mi je poklonio prvu košarkašku loptu i uveo me u džez. Ali uglavnom, nakon te posete ostalo je više pitanja nego odgovora i shvatio sam da ću morati sam da smislim kako da postanem muškarac“, napisao je bivši američki predsednik.

Barak Obama bio je prvi afroamerikanac na poziciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država i prvi lider Amerike rođen izvan njenih granica.  2009. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Njegovi roditelji su se upoznali se 1960. na Univerzitetu Havaji. Uprkos protivljenju roditelja venčali su se 2. februara 1961., a šest meseci kasnije rođen je Barak Obama Mlađi. Nedugo nakon toga preselio se s majkom u Vašington, dok je otac ostao na Havajima. Roditelji su mu se razveli 1964. godine. Otac se vratio u Keniju, gde se venčao po treći put. Poginuo je u automobilskoj nesreći 1981. godine, kada je Obama imao 21 godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar