Milanović: Ima jedna poslovica, za vršava se na – ja…

Svet 13. jan. 202116:04 > 16:18
Podeli:
Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Predsednik Zoran Milanović u Petrinji je dao izjavu za medije, a između ostalog, osvrnuo se i na pitanje kojim se hrvatska javnost bavi poslednjih dana - da li se kaže Banija ili Banovina.

Pročitajte još:

„Ima jedna poslovica koju sam čuo u vreme banijskih ratnih praskozorja, Banija je i sad ide rima koju ne mogu reći zbog opscenosti, ali završava na -ja. Banija je zeznuta. Gde god dođeš moraš pitati ljude kako vi velite. Za mene je Banovina Hrvatska, onda je Banovina zgrada u Splitu, pa zgrada vlasti u Novom Sadu, za tu sam znao puno pre nego sam čuo da se Banija zove i Banovina. Ne znam šta je istina. Banijska su ratna praskozorja. Banija je samo Banija, a Banovina je Hrvatska, ali to je moje mišljenje“, kazao je.

Na pitanje može li stanovnicima Banije reći da će obnova biti bolja nego prie 20 godina, kazao je da se ne može reći da se država tada nije ubila od posla i želje u vremenu kada nije bilo puno novca.

„Kapital je bio skup za Hrvatsku, proračunski deficit ogroman, to je napor vredan poštovanja. Da se kralo, kralo se“, kazao je.

„Neko je kokošario“

Milanović je kazao da je obišao nekoliko porodica u Majskim poljanama i Sibiću, i da je video kakvo je stanje na terenu.

BONUS VIDEO

„Radi se. U Majskim Poljanama je jako puno štete na terenu. Naročito šteta kuća iz obnove“, kazao je i dodao da je u Sibiću gotovo svaka obnovljena kuća oštećena tako da se u njoj ne može živeti.

„To je neobično. I dalje određene upitnike što se tu radilo. Ne mislim na ratno profiterstvo ili na odgovornost bilo koje stranke, naoričito HDZ-a. Neverovatno je da su kuće koje su obnavljane ’97. i ’98. godine od temelja ili popravljane da su gotovo sve uništene da se u njima ne može živeti“, kazao je i dodao da to možda nikada ne bi znali da nije bilo potresa.

Komentarisao je obnovljene kuće koje su oštećene u potresu.

„Kuće su građene po lošim projektima ili je neko krao na materijalu. Prošlo je 20 godina, po meni to je u zastari, ne može sve biti ratno profiterstvo. Ovo je kokošarenje. Koga ćete za to optužiti? Pokojnog predsednika, neku stranku? Ne. To je jedna od naših sramota. Ne znam što bi tu DORH mogao raditi“, kazao je Milanović.

#related-news_0

Na pitanje oseća li on da demontira državu jer je kritikovao premijera i da je Stožer ranije trebalo da deluje, Milanović je rekao da je nagovarao premijera da proglasi katastrofu.

„Da mi stavljate te reči u usta morate ih bolje umesiti. Rekao sam da je trebalo proglasiti katastrofu i to nisam rekao prvi dan, ali samo to verovatno rekao prvi“, rekao je.

Na pitanje je li uloga medija u svemu ovom problematična, Milanović je kazao da nije.

„Ako si na vlasti onda si taj koji ima moć i da si jači od medija, Vlada je jača od medija. Po resursima su jači. Medijima ne treba zaštita, treba ih pustiti da rade što rade. To nisu mediji, to su društvene mreže koje rade ogromnu štetu svima, to ne može biti u rukama bogataša iz Silicijumske doline, s tim treba da se pozabave zakonodavci, a ne da Zakerbeg kaže kad je dosta“, kazao je.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar