Baltičke zemlje otvaraju međusobne granice

Svet 15. maj. 202007:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN ZIEMER / NORDPOOL

Litvanija, Letonija i Estonija otvorile su svoje međusobne granice u ponoć stvorivši tako prvi "putnički mehur" u okviru Evropske unije u nastojanju da pokrenu ekonomije posrnule zbog pandemije korona virusa.

Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regiona, dok će za putnike iz trećih država biti obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana.

„Baltički putnički mehur je prilika za otvaranje poslova i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu“, rekao je litvanski premijer Saulus Skvemelis.

Odluka baltičkih zemalja došla je u trenutku dok Evropska komisija nastoji da ubedi 27 članica EU da ponovo otvore unutrašnje granice.

Nijedna od baltičkih zemalja nije u sredu imala više od sedam novih slučajeva, a u celom regionu od korona virusa umrlo je manje od 150 ljudi, prenosi Rojters.

„Baltičke zemlje su bliski partneri sa sličnom epidemiološkom situacijom i njihove ekonomije su dobro integrisane tako da je sloboda kretanja ljudi i dobara veoma važna za region“, rekao je predstavnik EK u Litvaniji Arnoldas Prankevičijus.

Restrikcije kada je reč o putovanjima su ublažene između Finske i Estonije, kao i između Poljske i Litvanije, ali samo iz poslovnih ili obrazovnih razloga.

Komentari

Vaš komentar