Baku ostaje u ratu do povlačenja jermenske vojske

Svet 30. sep. 202016:32
Podeli:
Foto:Tanjug/Sipan Gyulumyan/Armenian Defense Ministry Press Service/PAN Photo via AP

Azerbejdžan će nastaviti vojne operacije sve dok se ne povuku jermenske snage iz Nagorno-Karabaha, poručili su danas zvaničnici te zemlje.

„Imamo samo jedan uslov, potpuno, bezuslovno i neodložno povlačenje oružanih snaga Jermenije sa naše zemlje. Ako vlada Jermenije prihvati ovaj uslov, sukobi će prestati, prestaće prolivanje krvi“, rekao je predsednik Ilham Alijev nakon posete ranjenim vojnicima u bolnici.

Alijev je istakao da Azerbejdžan „želi da ponovo uspostavi teritorijalni integritet, to radi i to će raditi“, prenela je televizija.

Pročitajte još:

Azerbejdžanske diplomate su nešto ranije stavile do znanja Minsk grupi, formiranoj pri OEBS-u, da je Baku odlučan da se bori.

Sve dok „ne vidimo jasno da su jermenske snage napustile Azerbejdžan, nastavljamo sa našom legitimnom vojnom operacijom“, navelo je azerbejdžansko predstavništvo pri OEBS-u.

Azerbejdžanska strana smatra da je bezuslovno povlačenje jedini način da „sadašnja generacija Jermenaca izbegne velike gubitke u ljudstvu“.

Sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povredjeno više desetina ljudi.
Medjunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povredjeno više desetina ljudi.

Medjunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. medjunarodna zajednica nije priznala.

Komentari

Vaš komentar