Bajdenova zver: Bunker na četiri točka, jedna vrsta svemirskog broda

Svet 31. okt. 202114:27
Podeli:
Foto:ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Automobil koji koristi američki predsednik Džozef Bajden izgleda kao i mnogi drugi slične vrste, a u stvari je jedna vrsta svemirskog broda.

Pročitajte još:

Predsednički automobil “Kadilak 1”, koji još nazivaju i „zver“, po svojim karakteristikama predstavlja vrstu bunkera na četiri točka.

Automobil je otporan na eventualni hemijski napad, vatru i mine, zahvaljujucći blindiranom oklopu debljine 13 centimetara. Težak je osam i po tona i napravljen tako da ne može da se prevrne u slučaju sudara.

“Kadilak 1” je opremljen specijalnim sistemom za noćnu vožnju koji omogućuje bezbedno kretanje sa ugašenim farovima, u punoj brzini, i u potpunom mraku.

Gume su napravljene od specijalnog materijala i otporne su na raketni napad, a napravljene su tako da, ako u slučaju oštećenja budu neupotrebljive, auto može nastaviti vožnju.

Stakla na automobilu su sačinjena od pet slojeva, ukupne debljine 13 centimatara.

Prozore nije moguće otvoriti, izuzev onoga do vozača, ali i taj ne više od osam centimetara.

Predsednički automobil ima turbo dizel motor od 6.600 kubika, ali zbog svoje težine ne može da razvije brzinu veću od 100 kilometara na sat.

Foto:ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Troši litar goriva na svakih 500 metara, a rezervoar je napravljen od materijala otpornog na vatru.

Automobil predsednika SAD opremljen je vrhunskim elektronskim sistemom i satelitskim telefonom, što predsedniku omogućava stalni, direktni kontakt sa svojim zamenikom i Pentagonom i kontrolu vojnih i nuklearnih potencijala zemlje.

Najnoviji predsednički automobil, piše agencija, dostavljen je američkoj tajnoj službi 2018 godine.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar