Bajdenova prva pobeda: 1,9 triliona pomoći zbog kovida

Svet 27. feb. 202118:00
Podeli:
Joe Biden
Džo Bajden Foto:REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik Amerike Džozef Bajden odneo je danas svoju prvu legislativnu pobedu, pošto je predstavnički dom Kongresa usvojio njegov paket pomoći zbog koronavirusa, za koji će iz budžeta biti izdvojeno 1.9 triliona dolara.

Demokrate, koje kontrolišu komoru, planirale su zakonodavni manevar koji će im omogućiti da predlog usvoje bez podrške republikanskih glasova.

Američki plan za pomoć bi platio vakcine i medicinske potrepštine i poslao novi krug hitne finansijske pomoći domaćinstvima, malim preduzećima i lokalnim vladama. Glavne stavke predloga uključuju 1.400 dolara direktnih uplata pojedincima, federalnu naknadu za nezapolsene u iznosu od 400 dolara nedeljno do 29. avgusta, kao i pomoć onima koji imaju poteškoće u plaćanju kirije, hipoteka i kredita tokom pandemije.

Demokrate su navele da je ovaj paket neophodan za borbu protiv pandemije, koja je odnela više od 500.000 života stanovnika Amerike, a milione ostavila bez posla.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Amerikancima je potrebno da znaju da je njhova vlada tu za njih“, rekla je predstavnica demokrata Nensi Pelosi.

Republikanci, koji su podržali prethodni budžet odvojen za borbu protiv koronavirusa, kažu da novi paket nije bio potreban, kao i da će samo 9% izdvojeno novca ići na borbu protiv virusa.

„Ovo je samo bacanje novca, bez odgovornosti“, istakao je lider republikanaca Kevin Mekarti.

Demokrate su navele da nedavno istraživanje Univerziteta Kvinipek pokazuju da 68% građana Amerike podržava paketi pomoći, uključujući i 47% republikanaca.

Predsednik Bajden je tokom kampanje najavio pakete pomoći građanima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa i istakao da će to biti jedan od njegovih priotiteta po stupanju na vlast.

Demokrate se nadaju da će ovaj predlog stići Bajdenu na potpisivanje sredinom marta.

Fokus je sada na Senatu, gde će potpredsednica Kamala Haris možda ponovo morati da bude odlučujući glas, obzirom da republikanci imaju isti broj mesta kao demokrate i njihovi saveznici- 50.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar