Bajdenov politički korektan kabinet: Žene, latinosi, crnci

Svet 24. nov. 202020:48
Podeli:
Foto: EPA/AHMED JALLANZO,EPA-EFE/ZACH GIBSON,Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia,Christy Bowe / Polaris / Profimedia,Sachs Arnie/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/J. J. GUILLEN,EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovaće Dženet Jelen za ministarku finansija, što će biti prvi put za 231 godinu da na čelu ovog ministarstva bude žena. Bajden je već napravio presedan imenovanjem Alehandra Majorkasa kao prvog latino šefa Odeljenja za državnu bezbednost i Avril Hejns, prve žene na čelu nacionalne obaveštajne službe.

Očekuje se i da će Bajden postaviti Džona Kerija, bivšeg američkog državnog sekretara na novo mesto međunarodnog klimatskog izaslanika i glavnog pregovarača SAD u Pariskom klimatskom sporazumu.

Pročitajte još:

Izborom Jelenove, koja je bila i prva žena na mestu šefa Federalnih rezervi, Bajden je na važnu funkciju postavio iskusnog ekonomistu i to u trenutku kada su milioni Amerikanaca ostali bez posla, a ekonomija grca od posledica koronavirusa.

Jelen (74) će vrlo verovatno ponovo pokazati svoju spremnost da pomogne ekonomski ugroženim domaćinstvima, ali će joj na putu stajati podeljeni Kongres zbog čega će morati da pliva u političkim vodama.

Skup starih saradnika

Bajden je tako, piše Njujork tajms, ponovo okupio bivše zvaničnike Obamine administracije. Većina njih je radila u Stejt departmentu ili Beloj kući sa Bajdenom sa kojim dele iste principe demokratske politike: međunarodna saradnja, čvrsta partnerstva, ali i umor od vojnih intervencija posle haotičnih ratova u Iraku i Avganistanu.

Bajdenov tim već je potvrdio imenovanje Entonija Blinkena na mesto državnog sekretara i Džejka Salivana na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost. Bajden će, takođe, nominovati Lindu Tomas-Grinfild za ambasadora SAD pri Ujedinjenim nacijama i podići tu poziciju na nivo ministarske zbog čega će Afroamerikanka Tomas-Grinfild imati mesto u Nacionalnom bezbednosnom komitetu.

Rasni i rodni miks – Latinoamerikanac, Afromaerikanka…

Rasni i rodni miks novih zvaničnika odražava, navodi list, Bajdenovu posvećenost diverzitetu koji je protekih godina bio odstutan iz američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti.

Alehandro Majorkas Foto: Christy Bowe / Polaris / Profimedia

Ako bude potvrđen, Majorkas – koji je bio zamenik ministra državne bezbednosti od 2013. do 2016. biće prvi Latinoamerikanac na čelu odeljenja koje se bavi imigracionom politikom.

Kubanski imigrant koji je pobegao od Kastrove revolucije, Majorkas je bivši državni tužilac Kalifornije i u vreme Baraka Obame je bio direktor Imigracione službe. Sada ga čeka težak posao da vrati poverenje u odeljenje koje je Trampu služilo kao poligon za brojne sporne odluke poput one o odvajanju dece migranta od njihovih roditelja na granici i izgradnje zida duž granice sa Meksikom.

Hejnsova je bila zamenik direktora CIA u vreme Obamine administracije da bi potom zamenika Blinkena na mestu Obaminog zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost. Sa Bajdenom je sarađivala 2006-2007. u Komitetu za spoljne odnose američkog Senata čiji je Bajden bio predsedavajući, a bila je i član Obaminog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Avril Hajnes Foto: Stefani Reynold/CNP/AdMed / Sipa Press / Profimedia

Ukoliko bude potvrđena, Hejnsova će biti najviše rangirana žena na čelu obaveštajnih službi. Direktor CIA – trenutno Đina Haspel, koja je prva žena na čelu ove agencije – odgovara direktoru nacionalne obaveštajne službe.

Linda Tomas-Grinfild je 35-godišnji veteran diplomata. Bila je pomoćnik državnog sekretara za afričke poslove od 2013. do 2017. a radila je i kao generalni direktor i direktor ljudskih resursa u ministarstvu spoljnih poslova. Očekuje se da će njeno postavljenje podići moral u Stejt departmentu gde su se mnogi zvaničnici osećali odbačeno i ignorisano tokom Trampove administracije.

Tomas-Grinfild je bila i američki ambasador u Liberiji, Švajcarskoj, Pakistanu, Keniji, Gambiji, Nigeriji i Jamajci.

Linda Tomas Grinfild Foto: EPA/AHMED JALLANZO

Povratak „eko ratnika“ Kerija

Najveće iznenađenje ipak je bio povratak Kerija u ulozi koja šalje jasan signal posvećenosti nove američke administracije borbi protiv klimatskih promena. Keri je dugogodišnji Bajdenov kolega i prijatelj i veteran međunarodne politike. Dok je bio Obamin državni sekretar, klimatske promene su postale njegov „potpis“ i trenutno vodi organizaciju koja se bavi ovim problemom.

Džon Keri Foto: EPA-EFE/ZACH GIBSON

„Nemamo vremena za gubljenje kada je reč o našoj nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj policiti. Potreban mi je tim koji će od prvog dana biti spreman da mi pomogne da vratim Ameriku na čelo stola, okupim svet da razmotrimo najveće izazove sa kojima smo suočeni i unapredimo našu bezbednost, prosperitet i vrednosti“, rekao je Bajden.

„Ovi pojedinci su iskusni i oprobani u krizama i jednako inovativni i maštoviti. Njihova dostignuća u diplomatiji su bez presedana i izražavaju ideju da dubokih promena neće biti ako se budemo držali starog načina razmišljanja i navika, niti bez diverziteta. Zato sam ih izabrao“, objasnio je Bajden.

Pročitajte i:

U Blinkenu, Bajden ima bliskog saradnika i višegodišnjeg prijatelja koji je, kao i Bajden, podržavao američke vojne intervencije i koji veruje da SAD moraju da igraju vodeću ulogu u svetskim pitanjima.

Entoni Blinken, Injasio Ibanez Foto: EPA-EFE/J. J. GUILLEN

Salivan (44) će biti najmlađa osoba ne čelu šefa nacionalne bezdednosti još od Mekdžordža Bandija koji je imao 41 godinu kada je došao na to mesto u vreme predsednika Džona F. Kenedija.

Salivan ima i podršku republikanaca u Kongresu zbog svoje ključne uloge u pregovorima koji su 2015. doveli do potpisivanja Iranskog nuklearnog sporazuma.

Zanimljivo je da je dolazak Jelenove na mesto ministra ekonomije na neki način omogućio isti čovek koji joj je uskratio drugi mandat na mestu šefa Fed-a: Donald Tramp lično.

Jelen je želela da se kandiduje za drugi mandat na mestu šefa centralne banke, ali je Tramp, odlučan da postavi svog kandidata, odlučio da joj uskrati nominaciju, napravivši tako presedan na mesto šefa Feda postavio Džeroma Pauela. Do tada je bilo pravilo da opoziciona politička stranka postavlja predsedavajućeg Federalnih rezervi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar