Bajdenov novi cilj: Vakcinisati 70 odsto odraslih do 4. jula

Svet 04. maj. 202123:33 > 23:39
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Alex Edelman

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas da je njegov novi cilj da 70 odsto odraslih u SAD primi bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa do 4. jula, kada se u SAD obeležava Dan nezavisnosti.

Bajden je istovremeno pozvao mlade u 20-im i 30-im godinama da se vakcinišu.

„Osiguraćemo da vakcinacija bude lakša nego ikada. Za dva meseca, od danas, porodice širom zemlje slaviće 4. jul. Naš cilj je da to tog datuma, 70 odsto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano“, rekao je Bajden obraćajući se javnosti u Beloj kući.

Kako bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja, dok će resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biti preusmereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bajden je novi cilj postavio u vreme kada se njegova administracija suočava sa sve većim, ali očekivanim, izazovima da vakciniše ljude koji oklevaju da prime vakcinu protiv koronavirusa.

„Sada kada imamo zalihe vakcina, usredsređeni smo na to da ubedimo još veći broj Amerikanaca da prime vakcinu koja ima je dostupna. Ako u tome uspemo, Amerikanci će napraviti ozbiljan korak ka povratku u normalu. Ima mnnogo mlađih ljudi, naročito 20-tih ili 30-tih godina koji veruju da im nije potrebna. Želim da jasno poručim: Morate da se vakcinišete“, rekao je Bajden.

Više od 56 odsto odraslih građana u SAD primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Očekuje da će uslove za imunizaciju narednih meseci ispuniti još milioni Amerikanaca, kako bude odobrena vakcina za adolescente i mlađu decu.

Administracija je navela kada savezne države odbiju vakcine koje su im dodeljene, taj višak će biti prebačen onima koje još čekaju na isporuku doza da bi zadovoljile potražnju.

Te države će imati pristup dozama kad god se poveća potražnja njihovih stanovnika za vakcinama – što je jedan od ključnih prioriteta Bajdenove administracije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram