Bajdenov budžet: Vojska, svemir, takmičenje s Kinom

Svet 28. maj. 202123:07
Podeli:
Džo Bajden
Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

Budžet za Ministarstvo odbrane SAD predsednika Džozefa Bajdena u iznosu od 715 milijardi dolara uključuje povećanje plata za trupe od 2,7 odsto, a milijarde preusmerava sa starih sistema kako bi se pomoglo da se modernizuje nuklearni arsenal u cilju odvraćanja Kine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zahtev za odbranu za fiskalnu 2022. godinu, koji je Kongresu poslat danas, predviđa ulaganje u spremnost trupa, svemir, Tihookeansku inicijativu za odvraćanje, čiji je cilj suzbijanje kineskog vojnog prisustva u regionu, i nuklearno naoružanje.

Budžetskim zahtevom bi se kupovali ratni brodovi i mlaznjaci, a plaćalo bi se održavanje i plate.

Dodatnih 38 milijardi dolara namenjeno je programima vezanim za odbranu u Federalnom istražnom birou, Odeljenju za energetiku i drugim agencijama, čime je budžet za nacionalnu bezbednost dostigao 753 milijarde dolara, što je rast od 1,7 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Takođe je predviđen novac za dalji razvoj i testiranje hipersoničnog oružja i drugih sistema „sledeće generacije“, jer vojska ima za cilj izgradnju sposobnosti za suprotstavljanje Rusiji i Kini.

Predsednički zahtevi za budžet, uključujući onaj za vojsku, obično su polazna tačka za pregovore sa Kongresom, koji na kraju odlučuje o načinu trošenja sredstava.

Budžet uključuje i 617 miliona dolara za prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar