Bajden: Svakom vakcinisanom Amerikancu po 100 dolara

Svet 29. jul. 202122:59
Podeli:
Džo Bajden Foto:PA-EFE/SHAWN THEW

Predsednik SAD Džo Bajden u četvrtak će objaviiti da će od svih zaposlenih u federalnim agencijama i pojedinih koji za vladu rade pod ugovorom biti traženo da potvrde da su vakcinisani ili će u suprotnom morati da se redovno testiraju, drže fizičku distancu, nose maske ili se suoče sa ograničenjima kada je reč o poslovnim putevima, saopšteno je iz Bele kuće. Bajden pozvao je vlasti američkih država da sa 100 dolara nagrade svakog novovakcinisanog građanina, kako se povećala stopa imunizacije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U saopštenju ministarstva finansija  navodi se da se i za novčanu nagradu za vakcinaciju mogu koristiti sredstva fonda od 350 milijardi dolara namenjene državama, lokalnim i drugim vlastima za borbu protiv posledica pandemije kovida-19. Ministarstvo je istaklo da će pružiti tehničku pomoć za korišćenje tih fondova kako bi podržalo veću vakcinaciju, prenosi Rojters.

Američki predsednik takođe će naložiti Sekretarijatu za odbranu da razmotri kako i kada će početi da zahteva od pripadnika vojske da se vakcinišu.

Prema izvorima agencije Rojters, nove smernice ne predstavljaju obaveznu vakcinaciju i oni koji odluče da se ne vakcinišu neće biti u opasnosti da dobiju otkaz.

Federalna vlada je najveći poslodavac u SAD i Bajdenov potez bi mogao da poslužio kao primer kompanijama i drugim institucijama koje razmatraju povratak zaposlenih na radna mesta.

Prema podacima iz 2020 godine, američka federalna vlada zapošljava oko 2,2 miliona civilnih radnika i još 570.000 koji rade za Poštu (USPS).

Pojedine savezne države i grad Njujork već su najavili slične mere.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo u sredu je rekao da će se od zaposlenih u državnim službama tražiti da se vakcinišu ili da se nedeljno testiraju na koronavirus.

Sekretarijat za pitanja veterana u ponedeljak je uveo obaveznu vakcinaciju svojih lekara i medicinskog osoblja. To je prva federalna agencija koja je uvela takvu obavezu.

Sekretarijat je zadužen za najveći američki zdravstveni sistem, koji zapošljava više od 360.000 zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja u 1,293 objekata.

U međuvremenu, Sekretarijat za finansije je saopštio da je Bajden pozvao državne, lokalne i vlasti američkih teritorija da isplate 100 dolara svim novovakcinisanim Amerikancima da bi se poboljšala stopa imunizacije protiv Kovida 19.

Brojne federalne agencije u sredu su ponovo uvele obavezno nošenje maski u federalnim zgradama u područjima u kojima naglo raste broj zaraženih, u skladu sa nalogom Kancelarije

Bela kuća je saopštila da su maske obavezne u zatvorenom prostoru u federalnim zgradama za sve zaposlene i posetioce, bez obzira na to da li su vakcinisani, u područjima u kojima raste broj novozaraženih.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u sredu su saopštili da je stopa prenošenja zaraze značajna ili visoka u gotovo 67 odsto okruga u Americi, među kojima je prestonica Vašington pa se maske ponovo nose i u Beloj kući.

Federalna vlada pokušava da suzbije širenje pandemije da bi izbegla uvođenje restrikcija na nacionalnom nivou, dok se delta soj neumoljivo širi u delovima SAD, a kampanja imunizacije posustaje. U potpunosti je imunizovano oko 60 odsto punoljetnih građana.

BONUS VIDEO: Lambda soj korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar