Bajden uveo sankcije kubanskom ministru bezbednosti

Svet 23. jul. 202112:31
Podeli:
Joe Biden Dzo Bajden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

SAD su uvele sankcije kubanskom ministru bezbednosti i jedinici specijanih snaga ministarstva unutrašnjih poslova zbog navodnih kršenja ljudskih prava tokom suzbijanja antivladinih protesta ovog meseca.

Ovaj potez je prvi konkretan korak administracije Džozefa Bajdena na kubansku komunističku vladu, nakon što su američkii poslanici i kubanska američka zajednica pozivali Bajdena da pokaže veću podršku najvećim protestima koji su pogodili ostrvo u poslednjih nekoliko decenija, piše Gardijan.

Brzina kojom je administracija kreirala nove sankcije signalizira da je malo verovatno da će Bajden ublažiti američki prstup Kubi.

„SAD će i dalje sankcionirati pojedince odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda“, rekao je Bajden.

Kubanski ministar spoljnih poslova, Bruno Rodrigez objavio je na svom Tviter nalogu da odbacuje sankcije kao „neosnovane i klevetničke“ i pozvao je SAD da primene takve mere na sopstvenu evidenciju „sistematskih represija i policijske brutalnosti“.

Odeljenje za trezor saopštilo je da su sankcije izrečene celoj jedinici bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova i generalu Alvaru Lopezu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga, osuđujući ga kao vođu entiteta „čiji su pripadnici ozbiljno kršili ljudska prava“.

Hiljade Kubanaca organizovalo je pre nedelju dana proteste protiv ekonomske krize koja je dovela do nestašice osnovne robe i nestanka struje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar