Podeli
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Džo Bajden budući predsednik Sjedinjenih Država, jučerašnji napad na Kongres proglasio je "jednim od najmračnijih dana u američkoj istoriji“ i napadom na američke slobode i vrednosti. "Voleo bih da kažem da to nismo očekivali, ali budimo realni, to nije tačno. Očekivali smo ovo", rekao je novoizabrani predsednik.

“Ne, nije to bio nered. Bio je haos, a ti ljudi nisu bili demonstranti, već besna rulja, domaći teroristi”, rekao je Bajden, koji nije birao reči kada je govorio o Donaldu Trampu.

“Voleo bih da kažem da to nismo očekivali, ali budimo realni, to nije tačno. Očekivali smo ovo. Poslednje četiri godine imamo predsednika koji je jasno pokazao svoj prezir prema našoj demokratiji, Ustavu, vladavini zakona. Pokazao je od prvog dana da ne poštuje naše institucije i demokratiju”, rekao je Bajden, dodajući da je samo jedan razlog zašto juče nije bilo još većeg krvoprolića.

“Policija ih nije napala samo zato što su uglavnom bili bele boje. Šta ako bi tamo bilo demonstranata “Black Lives Matter”, a ne ovih bandita? Sumnjam da bi policija bila toliko tolerantna”.

Proces potvrđivanja pobede Džoa Bajdena na novembarskim izborima prekinut je u Kongresu kada je nasilna grupa Trampovih pristalica upala u zgradu. U neredima su poginule četiri osobe, a kako je kasnije saopšteno uhapšeno je 68 osoba.

Tokom upada u zgradu Trampove pristalice su uzvikivale “Želimo Trampa”.

Nakon što je proces potvrđivanja rezultata američkih predsedničkih izbora prošle godine prekinut u Kongresu, zbog nasilnog upada pristalica aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu, poslanici su se vratili nazad u Kongres i završili proces potvrđivanja pobede Džoa Bajdena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar