Bajden sprema žestoke sankcije Rusiji, izbaciće i diplomate

Svet 15. apr. 202107:31 > 07:47
Podeli:
Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštiće danas niz novih oštrih mera protiv Rusije, prenosi "Njujork tajms". Mere podrazumevaju uvođenje žestokih sankcija, ali i proterivanje diplomata.

Prema pisanju „Tajmsa“, ovim merama obuhvaćene su sankcije zbog hakerskih napada na američke vladine ustanove i privatne mreže, ali i zbog navoda da je Rusija plaćala borcima u Avganistanu da ubijaju američke vojnike, kao i zbog navodnog mešanja Rusije u američke izbore.

Mere će podrazumevati i izbacivanje određenog broja ruskih diplomata, kao što je i administracija Baraka Obame uradila pre pet godina.

„Njujork tajms“ navodi da je cilj sankcija da zaseku dublje od ranijih akcija kažnjavanja Rusije zbog navodnog mešanja u američki izborni proces.

„To neće biti samo sankcije, već miks akcija od kojih će neke biti vidljive, a neke ne“, rekao je ranije Džejk Salvan, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost.

Glavna meta sankcija biće državni dug Rusije, pa bi Rusija teže dolazila do obveznica zasnovanih na dolaru. Amerika je slične sankcije već primenjivala prema Iranu.

Amerika je već uvela sankcije Rusiji zbog optužbi za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

 

Komentari

Vaš komentar