Bajden se sastao sa porodicama i spasiocima na Floridi

Svet 02. jul. 202100:38
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden Florida
Džo Bajden se sastao sa porodicama i spasiocima na Floridi Foto:REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsednik Džo Bajden i prva dama Džil posetili su danas Floridu gde su se sastali sa porodicama poginulih i nestalih nakon rušenja zgrade u gradu Surfsajd blizu Majamija, dok su vlasti privremeno obustavile spasilačku operaciju zbog strahovanja u pogledu stabilnosti dela građevinske strukture koji nije srušen.

Broj žrtava je porastao na 18, a traži se još 145 nestalih.

Bajden se, takođe, sastao sa spasilačkim ekipama i u Majamiju prisustvovao brifingu sa lokalnim zvaničnicima, među kojima je bio i republikanski guverner Ron Desantis. Poručio je da će im obezbediti „što god je potrebno“ i dodao da očekuje da će federalna vlada pokriti sve troškove okruga i države.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ne idemo nigde. Ovo je pitanje života i smrti“, naglasio je predsednik. Potraga je obustavljena nešto posle 2 ujutro po lokalnom vremenu, zbog pomeranja u ruševinama koje je zabrinulo nadležne.

Spasilačka operacija će se nastaviti čim bude bezbedno“, saopštila je načelnica okruga Majami-Dejd Danijela Levin Kava.

Kako vreme odmiče, nade za pronalaženje preživelih su sve manje. Izuzimajući prvih nekoliko sati posle urušavanja zgrade, niko nije iz ruševina izvučen živ. Među 18 mrtvih je i dvoje dece starosti 4 i 10 godina.

Otprilike polovina dvanaestospratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se prošlog četvrtka i od tada su spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse.

Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Majami Dajdu Čarls Sirel rekao je da je više od 50 agencija radilo na mestu rušenja, uključujući više od 900 zaposlenih.

Uzrok katastrofe još nije poznat, ali mediji prenose da je zgrada pretrpela strukturalna oštećenja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar