Bajden: SAD su se vratile na svetsku scenu

Svet 13. jun. 202118:27
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su se SAD vratile na svetsku scenu i da preuzimaju vodeću ulogu, uz države koje dele njihove vrednosti.

„Amerika se vratila da predvodi svet, uz države koje dele naše najdublje vrednosti. Mislim da smo postigli napredak u obnavljanju američkog kredibiliteta među našim najbližim prijateljima“, rekao je Bajden na kraju samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) na jugoistoku Engleske.

Bajden, koji je na osmodnevnoj turneji, tokom koje će boraviti u tri zemlje, rekao je da je trodnevni samit G7 bio „izuzetno produktivan i ispunjen saradnjom“ i dodao da je njegov angažman dočekan sa „istinskim entuzijazmom“.

Američki predsednik je posle samita otišao na sastanak sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom i postao 13. predsednik SAD koji se sreo sa njom.

Bajden je na samitu ostavio trag objavom da će podeliti siromašnim zemljama 500 miliona vakcina protiv koronavirusa i pozvao bogate saveznike da učine isto.

Lideri članica G7 su potvrdili da će naredne godine donirati više od milijardu doza siromašnim zemljama.

Bajden je učešće na samitu iskoristio za povezivanje sa novom generacijom lidera nekih od najmoćnijih zemalja sveta i za zbližavanje saveznika u borbi protiv pandemije koronavirusa i ponašanja Kine u oblasti trgovine i rada.

On je pozvao na uvođenje minimalnog poreza za korporacije od 15 odsto na globalnom nivou, što su drugi lideri prihvatili.

Bajden se na samitu prvi put sreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a dva lidera su se ponašala kao da su stari prijatelji.

Makron je rekao da sada radi sa američkim predsednikom „spremnim na saradnju“, što je bila kritika na račun Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Većina evropskih saveznika SAD bila je nezadovoljna Trampovom izolacionističkom politikom, oličenom u pristupu „Prvo Amerika“, zbog čega je Bajden imao zadatak da uveri skeptike da administracija njegovog prethodnika predstavlja izuzetak.

Bajden iz Velike Britanije odlazi u Brisel, gde će se sastati sa liderima EU i NATO, a potom ide u Ženevu, na samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zakazan za sredu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar