Bajden: SAD će pomoći u odbrani Tajvana

Svet 22. okt. 202108:48
Podeli:
Džo Bajden Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Sjedinjene Države će pomoći u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je američki predsednik Džo Bajden, a Bela kuća nešto kasnije saopštila je da nema promene u politici prema tom ostrvu.

“Da, mi imamo obavezu da to učinimo“, rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku „strateške dvosmislenosti“ u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada, navodi agencija Rojters.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta”.

“Ono o čemu morate da brinete je da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku”, izjavio je Bajden.

“Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta”, poručio je američki predsednik.

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bela kuća koja je saopštila da SAD nisu promenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsednik Bajden nije najavljivao nikakvu promenu.

“Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom“, izjavio je portparol Bele kuće, a prenosi Rojters.

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju samoodbranu Tajvana, i da se protiv bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo.

“Predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici i nema promene u našoj politici”, zaključio je portparol.

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog meseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom“ između Vašingtona i Tajpeja.

Bonus video: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar