Podeli
Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je večeras priveden po povratku iz Berlina u Moskvu.

“Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u Tviter objavi Džejka Salivena, budućeg Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Kako prenosi Rojters, dodaje se ”da napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas”.

Nakon što je ruski opozicionar i najveći kritičar ruskog predsednika Putina Aleksej Navaljni, večeras sleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo, zaustavljen je na pasoškoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Navaljnog je odvela policija.

Navaljnom je poručeno iz Moskve da će, ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biće uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar