Bajden Putinu: SAD neće prelaziti preko postupaka Rusije

Svet 04. feb. 202123:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„Amerika se vratila i diplomatija je ponovo u središtu naše spoljne politike“, poručio je američki predsednik Džozef Bajden u obraćanju u kom je predstavio ciljeve američke spoljne politike tokom posete Stejt departmentu. „Potrebno je ponovo uspostaviti američko liderstvo“, rekao je Bajden u govoru. Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u Stejt departmentu da je poručio predsedniku Vladimiru Putinu da SAD više neće prelaziti preko agresivnih postupaka Rusije.

Bajden je u svom prvom velikom govoru o budućim koracima spoljne politike rekao da je u prošlonedeljnom telefonskom razgovoru Putinu „jasno stavio do znanja, na način koji je različit od njegovog prethodnika, da su prošli dani kada su SAD okretale glavu pred ruskim akcijama, kao što su ometanje izbora, sajber napadi, trovanja ruskih građana…“, prenose agencije.

Američki predsednik je u razgovoru s Putinom izrazio i zbrinutost zbog situacije u Ukrajini i navodne pomoći Rusije talibanskim pobunjenicima koji su napadali američke trupe.

Bajden je u govoru poručio i da su Sjedinjene Države spremne da sarađuju sa zvaničnim Pekingom onda kada je to u njihovom interesu.

Govoreći o aktuelnoj situacii u Mjanmaru, gde je tamošnja vojska u ponedeljak pritvorila političke lidere i uvela vanredno stanje, Bajden je rekao da tamošnja vojska treba da se odrekne vlasti koju je preuzela i oslobodi uhapšene zvaničnike i aktiviste.

Bajden je u govoru istakao i da će Sjedinjene Države okončati podršku operacijama koje u Jemenu vode snage Saudijske Arabije – rekavši da rat mora da se okonča.

Ukazao je i da će SAD nastaviti da podržavaju tu zemlju.

„Da odbrani svoj suvernitet i teritoriju“, poručio je američki predsednik u svom prvom govoru o američkoj spoljnoj politici koji je održao u Stejt departmentu u Vašingtonu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar