Bajden proglasio stanje katastrofe u snegom okovanom Teksasu

Svet 20. feb. 202118:15
Podeli:
Džo Bajden Foto:PA-EFE/SHAWN THEW

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je stanje katastrofe u Teksasu koji je pretrpeo teške poremećaje u snabdevanju strujom i vodom zbog smrtonosnog ledenog talasa, saopštila je Federalna agencija za upravljanje hitnim situacijama. Sve teksaške elektrane vratile su se u pogon, iako je više od 195.000 domova u petak i dalje bilo bez struje, a stanovnici 160 od teksaška 254 okruga imali su problema u snabdevanju vodom.

Milioni stanovnika te savezne države, najvećeg američkog proizvođača nafte i gasa, suočili su se s nestancima struje, a gotovo polovina stanovnika Teksasa u petak se suočila i s poremećajima snabdevanja vodom.

Više od dvadeset smrtnih slučajeva pripisano je ledenom talasu.

Nakon Bajdenovog poteza Teksasu su na raspolaganju savezna sredstva, uključujući pomoć za privremeni smeštaj i popravke kuća, te jeftiniji zajmovi.

Bajden takođe razmišlja o putu u Teksas kako bi se lično uverio u to kako savezne vlasti odgovaraju na prvu krizu otkako je preuzeo dužnost pre mesec dana.

Bela kuća tesno sarađuje s guvernerom Teksasa Gregom Abotom, republikancem koji u početku nije priznavao Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima u novembru.

Sve su se teksaške elektrane vratile u pogon, iako je više od 195.000 domova u petak i dalje bilo bez struje, a stanovnici 160 od teksaška 254 okruga imali su problema u snabdevanju vodom, prema podacima Teksaške komisije za kvalitet životne sredine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar