Bajden proglasio Džuntint, praznik u čast kraja ropstva

Svet 18. jun. 202100:39
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je danas zakon kojim se Džuntint ili 19. jun proglašava 11. federalnim praznikom kojim se obeležava kraj ropstva.

Prethodno je u sredu ovaj predlog usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa sa 415 glasova „za“ i 14 „protiv“.

„Džuntint označava i dugu tešku noć ropstva i najavu vedrijeg jutra“, rekao je Bajden u Beloj kući uoči potpisivanja zakona i dodao da je taj dan podsetnik na „užasne posledice ropstva u zemlji“ u prošlosti i sadašnjosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Velike nacije ne ignorišu najbolnije trenutke. Ne ignorišu te trenutke u prošlosti. Prihvataju ih. Velike nacije ne ignorišu stvari, već se suočavamo sa greškama koje smo počinili. Podsećanjem na te trenutke, počinjemo da zaceljujemo rane i da jačamo“, rekao je predsednik na ceremoniji potpisivanja u Beloj kući.

„Džuntint“ obeležava dan kada je poslednjim robovima u Americi, 1865. godine u Galvestonu, u Teksasu, rečeno da su slobodni, dve godine nakon što je potpisana Proklamacija o emancipaciji tokom građanskog rata, čime je okončano 246 godina ropstva u Sjedinjenim Državama.

To je prvi novi federalni praznik od kako je 1983. godine proglašen Dan Martina Lutera Kinga mlađeg.

“Federalnih praznika sa razlogom ima malo i njima se prepoznaju najvažnije prekretnice. Mislim da nema važnije od kraja ropstva u Sjedinjenim Državama“, poručila je demokratska članica Predstavničkog doma Kerolin Maloni.

Zakonski predlog o novom prazniku prethodno je jednoglasno usvojen u Senatu, a glasalo se u trenutku kada članovi Kongresa pokušavaju da prevaziđu podele u pogledu policijske reforme, predložene posle ubistva Afromamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Republikanci u brojnim saveznim državama takođe usvajaju zakone za koje stručnjaci kažu da ograničavaju biračko pravo. „Džuntint“ je plaćeni praznik za zaposlene u državnim upravama u Teksasu, Njujorku, Virdžiniji i Vašingtonu.

Prema zakonu, uvojenom godinu nakon što su zemlju potresali protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, novi praznik će biti poznat kao Nacionalni dan nezavisnosti Džuntint.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar