Bajden prikupio preko 300 miliona dolara donacija u avgustu

Svet 01. sep. 202020:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DNCC

Demokratski kandidat za američkog predsednika Džozef Bajden prikupio je više od 300 miliona dolara donacija u avgustu, piše Njujork Tajms, pozivajući se na dva izvora.

Bajden, koji prema većini nedavno sprovedenih istraživanja vodi pred aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, u julu je prikupio 140 miliona dolara.

Pojedinačna donacija može iznositi najviše 710.300 dolara.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Bajdenova kampanja je i očekivala više donacija u avgustu zbog Demokratske nacionalne konvencije, ali i odabira senatorke Kamale Haris za potpredsedničku kandidatkinju.

Samo tokom virtuelne konvencije koja je održana od 17. do 20. avgusta, Bajden i grupe koje podržavaju njegovu kampanju prikupili su 70 miliona dolara.

Demokratski kandidat je tako premašio prethodni rekord koji je postavio bivši predsednik Barak Obama u septembru 2008. godine, sa 193 miliona dolara.

Ova cifra viša je i od onoga što su Tramp (90 miliona) i Klinton (143 miliona) prikupili u avgustu 2016. godine – zajedno.

Trampova kampanja, koja je u julu prikupila 165 miliona, još uvek nije objavila koliko je donacija prikupila u avgustu ali je rekla da je tokom svoje četvorodnevne konvencije prošle nedelje prikupila 76 miliona dolara.

Komentari

Vaš komentar