Bajden pozvao Putina, predlaže susret u nekoj trećoj državi

Svet 13. apr. 202118:23
Podeli:
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Predsednik SAD Džo Bajden u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predložio je da održe sastanak u trećoj državi, saopštila je Bela kuća. Dva lidera su razgovarala i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući nameru obe države da vode dijalog o strateškoj stabilnosti, o brojnim pitanjima koja se tiču kontrole naoružanja i bezbednosnih pretnji.

„Predsednik Bajden je potvrdio svoj cilj: izgradnja stabilnih i predvidljivih odnosa sa Rusijom u skladu sa interesima SAD i predložio održavanje sastanka-samita u trećoj državi u narednih mesec dana radi razgovora o celom spektru pitanja sa kojima se suočavaju SAD i Rusija“, navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora, Bajden je izrazio zabrinutost „iznenadnim“ povećavanjem ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

Bajden je naglasio nepokolebljivu posvećenost SAD podršci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvao Rusiju da smanji tenzije.

Dva lidera su razgovarala i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući nameru obe države da vode dijalog o strateškoj stabilnosti, o brojnim pitanjima koja se tiču kontrole naoružanja i bezbednosnih pretnji.

Američki predsednik je saopštio ruskom kolegi da će Vašington čvrsto braniti svoje interese u slučaju sajber napada i mešanja u izbore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar