Bajden: Podržaćemo talibane da ispune obećano

Svet 31. avg. 202108:08
Podeli:
Džo Bajden, Avganistan, napad
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da će talibani imati podršku u vezi ispunjavanja obećanja da će poštovati međunarodne obaveze.

Bajden je, samo nekoliko sati nakon što je američka vojska završila povlačenje iz Kabula, rekao da će svet podržati talibane u njihovom opredeljenju da omoguće bezbedan prolaz svima koji žele da napustiti Avganistan, prenosi Rojters.

Talibani od danas imaju potpunu kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu, nakon što je i poslednji američki vojni avion napustio objekat, a lideri talibana su jutros simbolično prošli pistom, obeležavajući svoju pobedu.

Oni su se obratili medijima na aerodromu u Kabulu, nekoliko sati nakon izlaska američkih trupa i poručili da pobeda pripada svim Avganistancima kao i da je svet trebalo da izvuče pouke iz ovoga, a da talibani žele dobre diplomatske odnose sa svima.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken sapštio je da talibani moraju da zasluže međunarodni legitimitet i podršku tako što će da ispune svoje obaveze o slobodi putovanja, borbi protiv terorizma i poštovanju osnovnih prava avganistanskog naroda, uključujući žene i manjine.

Blinken je rekao i da će se SAD u odnosima sa talibanima voditi ne njihovim izjavama, već onim što rade kako bi ispunile svoje obaveze.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbedan prolaz ljudima koji žele da napuste Avganistan i traži i da se avganistanska teritorija ne koristi za pretnju drugim državama, niti da bude utočište terorističkim grupama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar