Bajden planira da ubrza vakcinaciju

Svet 16. jan. 202100:33
Podeli:
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Izabrani američki predsednik Džo Bajden rekao je da će narediti povećanje proizvodnje špriceva i druge opreme potrebne za ubrzanje vakcinacije protiv covid-19. Koronavirus je do sada odneo 389.000 života u Sjedinjenim Državama, a zaraženo je oko 7 odsto stanovništva.

Bajdenov plan predviđa osnivanje hiljada centara za vakcinaciju u kojima će penzionisani lekari vakcinisati nastavnike, zaposlene u prodavnicama, starije od 65 godina i druge grupe koje su prve u redu za primanje vakcine.

U dokumentima Bajdenovog tranzicionog tima stoji da će se novi predsednik pozivati na Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi povećao proizvodnju opreme potrebne za distribuciju i primenu vakcina, poput staklenih bočica, igala i špriceva. Bajden, takođe, planira da poboljša skladištenje vakcina prema zakonu.

U vreme kada se zaraza naglo širi Sjedinjenim Državama, Bajden je obećao da će biti bolji od sadašnjeg predsednika Donalda Trampa u borbi protiv virusa i da će 100 miliona Amerikanaca biti vakcinisano u prvih 100 dana njegovog mandata.

Koronavirus je do sada odneo 389.000 života u Sjedinjenim Državama i zarazio oko 7 odsto stanovništva. Šef Bajdenove kancelarije rekao je u petak da bi broj preminulih u februaru mogao dostići pola miliona.

Novi predsednik je u petak iz svog doma, u državi Delavere, pozvao na bržu distribuciju vakcina u siromašnijim četvrtima, koji ne dobijaju kvalitetnu negu u javnim bolnicama i apotekama. Bajden, takođe, planira reklamnu kampanju, kako bi podstakao one koji su skeptični prema vakcinaciji.

„Ovo je vreme da postavite visoke ciljeve i sledite ih hrabro i samopouzdano, jer je zdravlje nacije ugroženo“, rekao je Bajden.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar