Bajden ograničio prijem izbeglica na 15.000 godišnje

Svet 17. apr. 202111:37
Podeli:
Džo Bajden Foto:PA-EFE/SHAWN THEW

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se ograničava prijem izbeglica ove godine na istorijski najnižii broj od 15.000, koji je postavio njegov prethodnik Donald Tramp, odlažući plan da se taj broj podigne na 62.500, što je izazvalo gnev advokata izbeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

PROČITAJTE JOŠ:

S povećanjem kritika, Bela kuća je izdala saopštenje u kome se navodi da će Bajden odrediti konačni, povećani broj izbeglica koji mogu da uđu u zemlju do 15. maja, javio je Rojters.

Bajdenovo naređenje da ograniči prijem migranata na 15.000 bio je udarac za advokatske grupe koje su želele da demokratski predsednik brzo promeni politiku o izbeglicama koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp, koji je odredio brojku kao način da se ograniči imigracija, prenosi Tanjug.

Program za prijem izbeglica se razlikuje od sistema azila za migrante.

Izbeglice moraju da prođu kroz proveru da bi ušle u SAD, dok migranti koji dođu na granici SAD mogu da zatraže azil.

Bajden, koji je preuzeo dužnost u januaru, pre dva meseca nagovestio je da će povećati broj ulazaka za izbeglice tokom 2021. godine, do kraja fiskalne godine 30. septembra, ali zasad nije to uradio.

Rojters dodaje da je Bajdenov oprezan pristup verovatno povezan sa brigama oko broja prihvata izbeglica zbog sve većeg broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu prethodnih meseci i ne želi da SAD izgledaju isuviše otvoreno ili mekano, rekao je visoki američki zvaničnik koji je upoznat sa ovim pitanjem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar