Bajden: Odnosi SAD i Rusije zavise od Putinovih reakcija

Svet 14. jun. 202109:28
Podeli:
Džo Bajden i Vladimir Putin Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je tačnom izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su odnosi država koje predvode na najnižoj tački tokom poslednjih nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jasno ću ukazati da je u pravu kada to misli – što zavisi od njegovih reakcija i poštovanja medjunarodnih normi – što u brojnim slučajevima ne čini“, rekao je Bajden novinarima na kraju samita G7 u Britaniji, prenosi Glas Amerike.

Bajden je rekao da su zapadne demokratije u nadmetanju sa autokratskim vladama.

„Ne takmičimo se samo sa Kinom već sa autokratskim vladama širom sveta, mogu li demokratije biti konkurentne autokratijama u 21. veku, periodu rapidnih promena“, rekao je američki predsednik.

Kada je o Kini reč, Bajden je rekao da će se SAD neposredno nositi sa njom.

On je rekao da je kineskom predsedniku Si Djinpingu rekao da ne traži sukob.

„Saradjivaćemo u oblastima u kojima je to moguće, jasno ću ukazivati na ono u čemu se sporimo i reagovaćemo na poteze koji su protivrečni“, rekao je Bajden.

Takodje, ukazao je da je potrebno da Kina dozvoli pristup istražiocima koji bi trebalo da utvrde da li je korona virus prirodna tvorevina ili pak, kako se izrazio, laboratorijski eksperiment u kom se dogodila greška.

„Potrebno je da imamo pristup“, rekao je Bajden i dodao da bi manjak transparentnosti mogao da doprinese nastanku nove pandemije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram