Bajden: Od naroda Avganistana zavisi kako će voditi zemlju

Svet 09. jul. 202109:35
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Alex Edelman

Američki predsednik DŽozef Bajden rekao je da od avganistanskog naroda zavisi na koji način će voditi svoju zemlju, najavljujući da će se američka vojna misija u Avganistanu završiti 31. avgusta, uprkos novoj zabrinutosti zbog mogućnosti građanskog rata.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nismo išli u Avganistan da gradimo državu“, rekao je Bajden, preneo je Rojters.

„Isključivo je pravo i odgovornost avganistanskog naroda da odlučuje o svojoj budućnosti i kako želi da upravlja svojom zemljom“, istakao je on.

Bajden je rekao da SAD planiraju da isele hiljade avganistanskih prevodilaca iz zemlje, očekujući kraj američke vojne misije u toj zemlji 31. avgusta.

U međuvremenu, talibanski borci preuzeli su danas kontrolu nad ključnim okrugom u zapadnom Avganistanu koji uključuje glavni granični prelaz sa Iranom, rekli su avganistanski bezbednosni zvanicnici, dok su islamisticki pobunjenici nastavili brzi vojni napredak širom zemlje. Prema rečima portparola Pentagona Džona Kirbija, talibani su zauzeli destetinu okružnih centara u Avganistanu.

„Zauzeli su desetinu okružnih centara, to je tačno. I mi verujemo da oni žele da ugroze i provincijske centre“, istakao je Kirbi.

Bonus video: Lambda soj koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar