Bajden o gašenju Epl Dejlija: Tužan dan za slobodu medija

Svet 24. jun. 202123:04
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je danas gašenje tabloida "Epl Dejli" iz Hongkonga "tužnim danom za slobodu medija" i ocenio da se to pokazuje "pojačanu represiju Pekinga".

POGLEDAJTE JOŠ:

Bajden je u saopštenju pozvao Kinu da, kako je naveo, prestane da napada nezavisne medije i da oslobodi novinare i rukovodioce medija, koji se nalaze u pritvoru, prenosi Rojters.

„Ljudi u Hongkongu imaju pravo na slobodu medija. Umesto toga, Peking negira osnovne slobode i napada autonomiju Hongkonga i demokratske institucije i procese, u suprotnosti sa međunarodnim obavezama“, rekao je Bajden.

Stanovnici Hongkonga ranije danas su požurili da kupe poslednje primerke novina Epl Dejli, koje su prisiljene da okončaju 26-godišnji rad, nakon što su se našle na udaru vlasti po zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Emocije su bile svuda prisutne kada su pristalice lista stale u red za svoje poslednje primerke nešto posle ponoći, pošto se Epl Dejli suočio sa pritiskom vlasti i otežanim poslovanjem nakon hapšenja vlasnika i pekinškog kritičara Džimija Laja, po zakonu o bezbednosti u avgustu 2020. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar