Bajden ne staje, neće biti Trampovog zida prema Meksiku

Svet 12. feb. 202100:24
Podeli:
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džo Bajden ukinuo je uredbu svog prethodnika Donalda Trampa, koji je proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom kako bi obezbedio finansiranje izgradnje zida. U četvorogodišnjem Trampovom mandatu za izgradnju zida na granici sa Mekiskom potrošeno je oko 25 milijardi dolara. To je bilo jedno od njegovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji 2016. godine.

U pismu Kongresu, Bajden je naveo da je Trampova uredba bila „neopravdana“ i da se novac poreskih obveznika više neće trošiti na taj zid.

 

 

Tramp je 2019. proglasio vanredno stanje na južnoj granici, što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres, koji nije odobrio novac za izgradnj zida, i da sredstva uzme iz vojnog budžeta.

U četvorogodišnjem Trampovom mandatu za izgradnju zida na granici sa Mekiskom potrošeno je oko 25 milijardi dolara. To je bilo jedno od njegovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji 2016. godine.

Kada je Tramp u januaru 2017. ušao u Belu kuću na granici sa Meksikom već su postojale različite vrste ograda u dužini od 1.000 kilometara. Tokom njegovog mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera, a stare ograde su obnovljene u dužini od 654 kilometra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar