Bajden na Kapitolu: Počast policajcima stradalim 6. januara

Svet 17. okt. 202109:21
Podeli:
Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

Na vrhu Kapitol hila, ispred zdanja američkog Kongresa, predsednik SAD Džozef Bajden je rečima "demokratija je opstala zahvaljujući vama" odao u subotu poštu poginulim policajcima i onima koji su se borili protiv pobune 6. januara ove godine.

Pročitajte još:

Bajden je govorio na memorijalnoj službi posvećenoj pripadnicima bezbednosnih snaga i odao je poštu 491 pripadniku snaga reda poginulim na dužnosti tokom 2019. i 2020.godine.

Stojeći na mestu na kojem je nasilna rulja pokušala da blokira njegov dolazak na mesto predsednika SAD, Bajden je pomenuo 150 policajaca koji su povređeni i petoricu koji su poginuli tokom šestojanuarskih nereda.

„Pre devet meseci, vaša braća i sestre osujetili su neustavan i u osnovi neamerički napad na vrednosti naše nacije i rezultate izbora. Demokratija je opstala zahvaljujući vama“, rekao je Bajden.

Nedavno je predsednik SAD izrazio nadu da još uvek nije kasno da se usvoji sveobuhvatni zakon o reformi policije koji bi podrazumevao i više izvršinih instrumenata u slučvajevima kada policajci krše zakon ioli prekorače ovlašćenja.

Na današnjem događaju on je izrazio zabrinutost za živote svih pripadnika policije na dužnosti i pomenuo trojicu policajaca koji su ubijeni iz zasede ispred jednog bara u Hjustonu.

Bajden je takođe podsetio na veliki teret koji nose pripadnici snaga reda, ukorio je politički pokret koji se protivi finansiranju policije i najavio da će policija dobiti „više, a ne manje sredstava, tako da može da obavlja svoj posao“.

„Sve ocekujemo baš od vas i niko, osim vas, nije u stanju da ispuni naša ocekivanja. Danas je pakleno biti policajac, mnogo teže nego što je ikada bilo“, zaključio je Bajden.

BONUS VIDEO: Uragan „Ida“ opustošio jug Amerike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar