Bajden predstavio svoj tim: Amerika je spremna da vodi svet

Svet 24. nov. 202021:05 > 25. nov. 2020 00:14
Podeli:

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden danas je formalno predstavio javnosti svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbednost. Sastav tog tima signalizira preokret u odnosu na politiku "Prvo Amerika" Trampove administracije i povratak američkom angažmanu na globalnoj sceni. Bajden je ponovio svoju odlučnost u borbi protiv klimatskih promena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Džona Kerija

Predstavljajući saradnike, na skupu u Vilmingtonu u državi Delavar, Bajden je izneo viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu, javljaju agencije.

Novi pravac spoljne politike najavio je ranije svojom objavom na Tviteru.

„Počnimo sa radom na oporavku i ujedinjenju Amerike i sveta“, napisao je Bajden danas na Tviteru uoči predstavljanja svog tima.

SAD su „spremne da vode svet“, izjavio je danas u Vilmingtonu novoizabrani američki predsednik predstavljajući diplomatski i tim za nacionalnu bezbednost svoje buduće vlade.

„To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svet a ne da se iz njega povlači“, rekao je Bajden nagoveštavajući zaokret u spoljnoj politici.

Izjavio je da Amerika „neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima“, a ocenio je da će njegov izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara „obnoviti moral u Stejt departmentu i poverenje u njegovu ulogu“.

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda.

Bajden je dosad imenovao Entonija Blinkena (58 godina, državni sekretar), Alehandra Majorkasa (60, sekretar za unutrašnju bezbednost), Lindu Tomas Grinfild (68, ambasadorka u UN).

Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/POOL

Budući šef diplomatije Entoni Blinken izjavio je na istom skupu da će se zalagati za međunarodnu saradnju u rešavanju svetskih problema.

„Ne možemo sami da rešimo svetske probleme, moramo da radimo sa drugim zemljama“, rekao je diplomata kojeg je imenovao Bajden, i istakao potrebu za „saradnjom“ i „partnerstvom“ sa stranim zemljama.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Novoizabrani predsednik je ponovio svoju odlučnost u borbi protiv klimatskih promena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Džona Kerija ((76), bivšeg potpredsednika SAD.

Keri je pozvao međunarodnu zajednicu da bude ambicioznija u borbi protiv klimatskih promena, koji je inače jedan od Bajdenovih prioriteta.

Evril Hejns (51) će biti direktorka bezbednosnih službi, a Džejk Saliven (45) savetnik za nacionalnu bezbednost.

Bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen biće kandidatkinja za sekretarku za finansije, a ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena na tom položaju.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bajdenove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Bajden je izrazio nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar