Bajden i Putin će se sastati u vili iz 18. veka FOTO

Svet 10. jun. 202110:04
Podeli:
Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Sastanak ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena biće održan u Vili La Granž u Ženevi 16. juna, rekla je danas portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova za agenciju Tas s.

PROČITAJTE JOŠ:

Klasična vila smeštena je u parku uz levu obalu jezera. Prošaran stablima sekvoje, grmovima ruža i drevnim fontanama, park nudi prekrasan pogled na Ženevsko jezero i jedrilice, prenosi Hina.

Bajden u rasporedu takođe ima razgovor sa švajcarskim predsednikom Gujom Parmelinom.

Švajcarska je predstavljala američke interese u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine, često olakšavajući transfer zatvorenika između dve neprijateljske zemlje. Problemi poreza verovatno će biti deo razgovora, nakon što je Bajden u aprilu Švajcarsku nazvao „fiskalnim rajem.“

Džo Bajden i Vladimir Putin Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

O čemu će lideri razgovarati?

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, problemima u vezi sa strateškom nuklearnom stabilnošću i drugim pitanjima, koja uključuju saradnju u borbi protiv korona virusa i regionalne sukobe.

Bajden je sinoć po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, izjavio je da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na „snažan i suštinski način“ ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti, prenosi Tanjug.

Gorke svađe zbog mešanja u izbore, sajber napadi, ljudska prava i Ukrajina pitanja su koja vise nad njihovim prvim sastankom uživo otkad je Biden 20. januara zvanično postao predsednik.

Strateška nuklearna stabilnost i regionalni sukobi biće na stolu. Biden je rekao da će pritisnuti Putina da poštuje ljudska prava.

Putin je rekao prošli petak da očekuje da se pregovori održe u pozitivnoj atmosferi, iako ne očekuje pomak.

Rekao je da su optužbe da ruski hakeri stoje iza sajber napada koji je zaustavio proizvodnju mesa u Severnoj Americi i Australiji pokušaj da se izazove politička svađa uoči samita, izvestila je novinska agencija Interfaks.

To će biti njihov prvi sastanak dvojice predsednika od Bajdenove inauguracije u januaru, kao i prva Putinova poseta nekoj stranoj zemlji od januara 2020. godine, kada je boravio u Izraelu i Palestini, prenosi Hina.

„Uprkos ‘destruktivnoj buci’ obe strane, postoji obostrani cilj da se odnos dovede na predvidljiviv i stabilniji nivo“, rekao je Robert Legvold, profesor emeritus na Univerzitatu Kolombija i stručnjak za ruska pitanja.

Diplomatski izvori očekuju potvrdu mesta održavanja samita kasnije u sredu ili četvrtak. Švajcarska policija i vojska zatvorile su dva parka koja okružuju vilu La Granž (Villu La Grange) te su stavili barikade i bodljikavu žicu.

Švajcarska – mesto susreta ruskih i američkih lidera

Neutralna Švajcarska, koja se nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije kad je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine, lobirala je za to da se samit moćnih zemalja održi u ovoj alpskoj zemlji prvi put u nekoliko decenija.

U eri Hladnog rata, američki predsednik Ronald Regan i sovjetski zvaničnik Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi 1985. godine pa su se dogovorili da smanje svoje nuklearne arsenale.

U Ženevi 2009. godine američka državna sekratarka Hilari Klinton dala je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju u kojoj se nalazio crveni „reset“ dugme koji je simbolizovao poboljšane odnose pod administracijom predsednika Baraka Obame. No reč „reset“ je krivo interpretirana u rusku reč za „prekomerno punjenje“, što je dovelo do neugodne situacije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spljnih poslova Sergej Lavrov biće u pratnji Bajdena i Putina, prenosi Hina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar