Bajden-Džonson: Dogovorena revitalizacija Čerčilove povelje

Svet 10. jun. 202118:32 > 18:33
Podeli:
Boris Džonson i Džo Bajden Boris Johnson Joe Biden
Boris Džonson i Džo Bajden Foto:Tanjug/Toby Melville/Pool Photo via AP

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je evropsku turneju sastankom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, na kome je dogovorena revitalizacija Atlantske povelje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Atlantsku povelju potpisali su Ruzvelt i Čerčil 1941. godine i ona je uspostavila viziju sveta posle Drugog svetskog rata, uprkos činjenici da Sjedinjene Države još nisu ušle u rat. Učesnice su se uzalud nadale da će se Sovjetski Savez, pošto je na njega već započeta invazija od strane Nacističke Nemačke u junu iste godine uprkos prethodnom dogovoru, biti takođe uz njih.

Ona uređuje tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između Sjedinjenih Država i Velike Britanije. U revitalizovanoj verziji, bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, sajber napada i mešanja u izborni proces.

„Naša revitalizovana Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrednosti i njihovoj odbrani od straih izazova“, navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona.

„Obavezujemo se da ćemo blisko sarađivati sa svim partnerima koji dele naše demokratske vrednosti i da ćemo se snažno suprostaviti naporima onih koji žele da potkopaju naš savez i institucije“, poručuju zvaničnici SAD i Velike Britanije.

Dvojica lidera se obavezuju i da će „ojačati institucije, zakone i norme koje održavaju međunarodnu saradnju, kako bi ih prilagodili izazovima 21. veka“.

Bajden i Džonson su potvrdili veru u mirno rešavanje sporova i obećali otvaranje novih radnih mesta, kako u SAD, tako i u Britaniji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar