Bahati Orbanov ministar: Odmara na jahti tajkuna dok „radi“

Svet 18. avg 202015:07
Podeli:
Foto: Twitter/Szabolcs Panyi/@panyiszabolcs

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto uhvaćen je kako uživa na jahti tajkuna bliskom premijeru Viktoru Orbanu koja pliva vodama Jadrana, tačnije oko Kornata, jednog od luksuznijih arhipelaga hrvatskog primorja.

Sijarto je sam sebe razotkrio na Fejsbuku tako što je na svom nalogu objavio nekoliko postova sa fotografijama iz svoje kancelarije. U tim objavama pokušavao je da prikaže kako se veoma angažuje u traženju rešenja za aktuelnu krizu u Belorusiji, a istina je sasvim drugačija…

Naime, problem je u tome što se u tim momentima, umesto u kancelariji, Sijarto baškario na jahti koja je u vlasništvu Lasla Sija, četvrtog najbogatijeg Mađara veoma bliskog Orbanu, koji je, podsetimo, nedavno poručivao Mađarima da se više odmaraju na Balatonu, a manje na Jadranu.

Kako prenosi Atlatszo, jedan od retkih mađarskih nezavisnih medija, mađarski šef diplomatije je fotografisan u nedelju 16. avgusta na luksuznoj jahti koja je službeno u vlasništvu malteške ofšor kompanije Sija, inače vlasnika velike građevinske kompanije „Dunaaszfalt“, koji je zahvaljujući bliskim vezama sa aktuelnom vlašću dogurao do četvrtog mesta na Forbsovoj listi najbogatijih Mađara.

Foto: EPA-EFE/MARTON MONUS

Vlasnik pomenute jahte „Lady MRD“ je malteška ofšor kompanija „L&L Charter“ pod kontrolom Sija, a kako podseća mađarski portal, više puta ju je koristio i sam Viktor Orban, nakon što bi na hrvatsku obalu stigao luksuznim privatnim avionom registrovanim u Austriji.

Istraživački novinari po objavi ovih fotografija na Tviteru traže Sijartovu ostavku, postavljajući pitanja o tome ko mu je platio ovo putovanje i da li je to bio skup poklon.

Komentari

Vaš komentar