Azeri slave pobedu u Karabahu: Duga okupacija je završena

Svet 10. nov. 202011:32
Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Aydin Mammedov

Za razliku od Jermena koji su noćas pravili haos na ulicama Jerevana protestujući zbog sporazuma o prekidu neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha, Azerbejdžanci su slavili.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev pozdravio je „kapitulaciju“ Jermenije i kraj „duge okupacije“ i nazvao jermenskog premijera Nikolu Pašinjana „kukavicom“ jer nije potpisao zajedničku deklaraciju pred kamerama.

Sam Pašinjan rekao je da je „ekstremno teško“ doneo odluku da prihvati uslove primirja, a neki mediji prenose da je Pašinjan prvobitno odbio da potpiše primirje, ali da su ga potom naterali Rusi, pod čijim pokroviteljstvom je dogovor postignut.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aydin Mammedov

Pročitajte još:

Na stotine Azera izašlo je na ulice glavnog grada Bakua slaveći dogovor o primirju koji predviđa slanje gotovo 2000 ruskih mirotvoraca u region i neke teritorijalne ustupke.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aydin Mammedov

Od obnavljanja sukoba krajem septembra u Nagorno-Karabahu, regionu koji je međunarodno priznat deo Azerbejdžana ali je pod upravom Jermenije, nekoliko puta je bio dogovaran prekid vatre.

Očekuje se da će ovaj noćašnji potrajati jer su azerbejdžanske snage tokom vikenda osvojile više strateški važnih gradova u regionu, uključujući drugi po veličini Šušu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar