Azerbejdžan: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to

Svet 04. okt. 202018:50
Podeli:
Foto: EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENSE MINISTRY HANDOUT

Azerbejdžan je spreman da obustavi borbena dejstva u Nagorno-Karabahu ako Jermenija predloži povlačenje snaga iz Nagorno-Karabaha, pri čemu bi to trebalo da bude potkrepljeno preciznim vremenskim okvirom i konkretnim akcijama, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

„Naš uslov za prekid vatre je da Jermenija predloži agendu povlačenja vojske sa okupiranih azerbejdžanskih teritorija u Nagorno-Karabahu i pri tome da to ne budu samo reči već da se ispuni i na delu – u kojem tačno vreme i sa kojih teritorija“, rekao je Alijev u intervjuu za TV „Al Arabija“.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, rešenje konflikta sa Jermenijom treba tražiti kroz dijalog, ali mora da postoji neka osnova za te pregovore.

„Slažemo se sa gledištem da problem sa Jermenijom treba da se rešava putem dijaloga, ali za to treba da postoji neka osnova. Jermenski premijer treba da kaže da je privržen ranijim sporazumima u kojima se priznaje da su teritorije u Nagorno-Karabahu okupirane azerbejdžanske teritorije“, naveo je on, preneo je Sputnik.

Takođe, da bi Baku obustavio oružana dejstva neophodno je i izvinjenje jermenskog premijera koji je, kako je naveo, „okupirane azerbejdžanske teritorije nazvao jermenskim“.

On je dodao da će Baku pokušati da obnovi normalne odnose sa jermenskim narodom posle oslobođenja svojih teritorija u Nagorno-Karabahu.

To, priznaje, neće biti lako.

U istom intervjuu Alijev je rekao i da od Francuske traži izvinjenje zbog reči predsednika Emanuela Makrona o navodnom prebacivanju sirijskih boraca u Baku radi učešća u borbama u Nagorno-Karabahu.

Makron je ranije izjavio da je 300 sirijskih boraca prebačeno preko turskog grada Gazijantep u Baku.

„Plaćenika nema, mi imamo vojsku koja broji 100.000 vojnika. Zahtevam od Francuske izvinjenje i odgovornost“, dodao je on.

Podsetimo, sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su prošle nedelje, od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar