Azerbejdžan: Ispitivanje kombinacije Sputnjika i AstraZeneke

Svet 11. feb. 202122:00
Podeli:
vakcina korona ruska oksford
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/DOMINIC LIPINSKI

Azerbejdžan je dnaas izdao dozvolu za kliničko ispitivanje kombinacije vakcina Sputnjik V i AstraZeneka, koje će početi krajem februara.

Prva svetska kombinovana vakcina će biti napravljena u skladu sa protokolom kliničkih ispitivanja, registrovanih 24. decembra prošle godine.

Ispitivanje će podrazumevati evaluaciju imunogenosti i bezbednosti kombinovane vakcine. Istraživanje će se sprovoditi tokom šest meseci u nekoliko zemalja, a učestvovaće po 100 volontera iz svake.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Moramo da se priključimo međunarodnim naporima i da koristimo najnaprednija rešenja da porazimo koronavirus. Mi sada koristimo dve od tri vakcine koje trenutno imaju efikasnost od 90%. Spremni smo i da razvijemo saradnju sa drugim proizvođačima da bismo povećali broj efektnih i dostupnih vakcina. Spajanje dejstva Sputnjika V i AstraZeneke je prvi i veoma bitan primer saradnje u svetu“, istakao je predstavnik ruskog Sputnjika Kiril Dmitrijev.

Memorandum o spajanju vakcina potpisali su ruski RDIF, kompanija R-farm, Gamaleja centar i kompanija AstraZeneka.

„R-farm već godinama sarađuje sa Azerbejdžanom. Ova pilot studija je bitna za razvoj novih metoda koje će pomoći prevenciju koronavirusa „, rekao je direktor ove firme Aleksej Repik.

Vakcina Sputnjik V koristi kombinaciju dva različita vektora adenovirusa, dok AstraZeneka koristi replikacijsko-oštećeni virusni vektor šimpanze, zasnovan na oslabljenoj verziji adenovirusa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar