Azar: Neuspeh SZO „plaćen“ brojnim ljudskim životima

Svet 18. maj. 202023:55 > 19. maj. 2020 03:44
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je danas na video konferenciji koju je organizovala SZO, da ta organizacija nije uspela da pruži informacije koje su bile potrebne svetu i da je njen neuspeh "plaćen" velikim brojem ljudskih života.

„Moramo biti iskreni o jednom od glavnih razloga zbog kojih je epidemija (korona virusa) izmakla kontroli“, rekao je Azar i istakao da je razlog za to činjenica da SZO nije uspela da pruži informacije koje su bile potrebne svetu, preneo je Rojters.

Azar nije pomenuo imenom Kinu kao odgovornu, ali je istakao da Svetsku zdravstvenu organizaciju smatra jednako odgovornom.

Američki predsednik Donald Tramp suspendovao je finansiranje SZO optužujući je da je bila suviše fokusirana na Kinu, dok je Peking kritikovao za nedostatak transparentnosti u ranim fazama krize u vezi s korona virusom.

 

Tramp: SZO obavila veoma loš posao u borbi s virusom

 

Američki predsednik Donald Tramp najavio je danas da će „u bliskoj budućnosti“ objaviti saopštenje o Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koja je, kako je ocenio, obavila veoma loš posao u borbi sa koronavirusom.

Tramp je na događaju u Beloj kući rekao da će uskoro doneti odluku o američkom finansiranju SZO, ističući da je razmišljao o tome da smanji finansiranje na 40 miliona dolara, ali je dodao da su neki mislili da je to previše, prenosi Rojters.

Upitan zašto se nije obratio na virtuelnom ministarskom sastanku SZO ranije danas, Tramp je rekao da je tako odlučio.

„Obratiću im se u bliskoj budućnosti, ali mislim da su uradili veoma loš posao u prethodnom periodu“, rekao je Tramp.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar