Avion s Navaljnim sleteo u Nemačku: „Borba tek počinje“

Svet 22. avg. 202009:33 > 13:10
Podeli:
Foto:AP Photo/Markus Schreiber

Medicinski avion koji prevozi glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u komi i za koga njegovi saradnici tvrde da je otrovan, a koji je krenuo jutros iz sibirskog grada Omska sleteo je u Nemačku, gde će se nastaviti njegovo lečenje.

Do toga je došlo posle borbe rodbine i ruskih lekara koji su se protivili njegovoj evakuaciji.

Novinari AFP-a videli su kako je avion poleteo s aerodroma u zapadnom sibirskom gradu.

„Hvala svima na upornosti. Bez vaše podrške, ne bismo ga uspeli uzeti!“, zahvalila je supruga opozicionara, Julija Navaljna, koja ga prati tokom leta, objavivši fotografiju nosila na kojima je njen suprug ukrcan u avion.

Foto:AP Photo/Markus Schreiber

„Borba za Aleksejev život i zdravlje je tek počela i još treba proći mnogo, ali sada je barem prvi korak preduzet“, izjavila je portparolka Kira Jarmič.

Pročitaj i:

Po vebsajtu „Flightradar“, očekuje se da će avion sleteti na aerodrom Šenfeld kod Berlina u 09:24 po lokalnom vremenu.

Ruska bolnica u koju je taj opozcionar primljen u četvrtak odobrila je njegov prevoz u Nemačku u petak, rekavši da je njegovo stanje „stabilno“, pošto se prvobitno tome suprotstavljala.

Medicinski avion koji je iznajmila jedna nemačka nevladina organizacija, stigao je u petak na aerodrom u Omsk.

Nemački lekari bili su u mogućnosti da pregledaju Navaljnog (44) i uvere se da mogu da ga prevezu u Berlin na lečenje.

Aleksej Navaljni je putovao iz Tomska, u Sibira, za Moskvu avionom kada mu je pozlilo. Avion je morao da zato vanredno sleti u Omsku.

Navaljni je primljen u bolnicu i smešten na intenzivnu negu uz priključivanje na respirator. On je u komi, u teškom stanju.

Njegovi saradnici tvrde da je žrtva „namernog trovanja… nečim pomešanim u čaj“.

Alexei Navalny Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski doktori tvrde da su utvrdili da „nema otrova“ u krvi i urinu Navaljnog, te favorizuju hipotezu da mu je pozlilo zbog „neravnoteže ugljenih hidrata“, izazavane padom nivoa šećera u njegovoj krvi.

Regionalno ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija uzela industrijsku hemijsku supstancu od jednog čoveka i iz njegovog prtljaga, ali su lekari rekli da to št se nadje nije uzrok pogoršanja zdravlja Navaljnog.

Privatni medicinski avion stigao je u Omsk u petak ujutro, ali su ruski lekari u početku odbili evakuaciju Navaljnog, rekavši da je njegovo stanje previše nestabilno. Portparol Navaljnog pripisao je to odbijanje nameri da se „kupi vreme i sačeka se da se otrov više ne može otkriti u njegovom telu“.

Bolnica je konačno dala svoj pristanak u petak uveče, pošto su nemački lekari sle pregledali pacijenta, i posle pisma njegove supruge Julije Navalne kojim je od predsednika Vladimira Putina tražila da odobri evakuaciju, kao i pošto se porodica požalila Evropskom sudu za ljudska prava.

Navaljni bi trebalo da bude prevezen u bolnicu Karitasa u Berlinu, gde se drugi ruski opozicionar, Pjotr Verzilov, lečio 2018, a prevezla ga je ista nevladina organizacija „Cinema for Peace“. Verzilov koji je izlečen, takođe je tvrdio da je bio otrovan.

Mnoge sdržave Zapada i međunarodne organizacije izrazile su zabrinutost i pozvale na objašnjenje okolnosti hospitalizacije Navaljnog.

Kao glavni protivnik Kremlja, čije se publikacije u kojima govori o korupciji ruske elite široko dele na internetu, Aleksej Navaljni je već bio žrtva fizičkih napada.

Poslednjih godina, mnogi protivnici Kremlja bili su žrtve trovanja ili su to tvrdili u Rusiji i inostranstvu. Ruske vlasti su uvek negirale bilo kakvu odgovornost.

Komentari

Vaš komentar