Avio-kompanija To Montenegro u problemu na startu poslovanja

Svet 03. jun. 202110:03
Podeli:
Foto: shutterstock By Skycolors

Američko-irska lizing kompanija GECAS zatražila je od Privrednog suda u Podgorici da joj prizna 354.845 dolara potraživanja od Montenegro erlajnsa (MA) u stečaju zbog neplaćanja zakupa motora.

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o motoru koji je instaliran u „embraeru 195″, jednom od dva aviona koje je nova crnogorska avio-kompanija ToMontenegro kupila u februaru ove godine, saznaje Pobjeda.

Motor je u maju 2018. od GECAS-a iznajmio Montenegro Erlajns za 2.300 dolara dnevno. Tada je ugovoreno da se motor vrati 22. februara 2019. godine, što nije urađeno, prenosi Tanjug.

U avgustu 2020, aneksom ugovora je produžen zakup do kraja novembra prošle godine, koji je važio retroaktivno od februara 2019. Zakupnina, međutim, nije plaćena od 1. decembra 2020.

Troškovi iznajmljivanja ovog motora od 2018. do danas dostigli su, prema nezvaničnim procenama, tri miliona dolara, što je trećina vrednosti novog motora, navodi Pobjeda.

Zahtev za priznavanje potraživanja GECAS je dostavio Privrednom sudu 28. maja, preko ćerke firme NL Investments, sa kojom je potpisan ugovor o zakupu motora.

“Kako je otvoren stečaj, poverilac ima pravo da potražuje 197.800 dolara za zaostale zakupnine do 28. aprila, zatim 69.000 dolara za zakup od 28. aprila do 28. maja, 2.000 dolara za osiguranje, 15.945 evra za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70.000 evra za očekivane troškove povraćaja motora“, navodi se u dopisu dostavljenom sudu, u koji je Pobjeda imala uvid.

Navedeni iznosi su, kako se precizira, obračunati zaključno sa 28. majom i povećavaće se za 2.300 dolara za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom poveriocu i dok bude u nezakonitom posedu stečajnog dužnika.

Pored toga, potraživanje se može povećati ako motor ne bude u dogovorenom stanju ponovne isporuke.

Prema informacijama Pobjede, predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori gde utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati sa njim.

Instaliran je, inače, na jednom od dva aviona koji je Montenegro Erlajns iznajmljivao od GECAS-a po ugovoru o operativnom lizingu, a u februaru ih je ToMontenegro kupio za 21,78 miliona dolara. Taj avion nije u plovidbenom stanju, već na aerodromu u Golubovcima čeka da bude osposobljen.

Direktor ToMontenegra Predrag Todorović izjavio je početkom ove nedelje da je avion u pripremi, te da će u narednim sedmicama biti osposobljen za saobraćaj.

Na tom avionu fali još jedan motor, koji je takođe iznajmljivao Montenegro Erlajns, ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra 2020.

Iz ToMontenegra su potvrdili Pobjedi da su bili upoznati da kupuju avion sa tuđim motorom, koji dnevno košta 2.300 dolara.

“Imali smo uvid u situaciju sa avionima i motorima koje smo kupili, tako da u skladu sa tim i pripremamo operacije”, kratko su rekli iz ToMontenegra.

Ugovor o kupovini ovih aviona nije predstavljen javnosti, navodi podgorički list.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar