Avio-kompanija „To Montenegro“ dobila dozvolu za rad

Svet 06. maj. 202111:47
Podeli:
Foto: shutterstock By Skycolors

Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima Vijesti, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji "To Montenegro", odnosno "sertifikat operatera vazduhoplova".

PROČITAJTE JOŠ:

AOC se prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture i druge uslove kojima se obezbeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namerava da obavlja, prenosi Tanjug.

Time je „To Montenegro“ napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom poletanju aviona koji će saobraćati pod novim brendom „Er Montenegro“.

Sledi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

Da bi se ta lincenca dobila, glavni uslov je posedovanje AOC sertifikata, uz koji se ACV-u prilaže i propratna dokumnetacija koju, pored ostaloga, čine podaci o registraciji avio-kompanije u Centralnom registru privrednih subjekatra, ugovor o kupoprodaji ili zakupu vazduhoplova, podaci o organizacionoj strukturi, odnosno učešću u kapitalu, finansijski plan za najmanje prve tri godine poslovanja, te podaci o osiguranju od odgovornosti za štetu.

„To Montenegro“ trenutno raspolaže sa dva aviona tipa „embarer E-195“ koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna avio-kompanija „Montenegro Erlajns“ (MA), a koje je nedavno vlada otkupila od korporacije GECAS koja ih je iznajmljivala MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.

Prvi od njih je proteklih dana tehnička služba „To Montenegra“ dovela u plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u nacionalnom vazdušnom prostoru, da bi 30. aprila odleteo za Bratislavu gde se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika „Er Montenegra“.

Koje će boje i logo kompanije „Er Montenegro“ biti još se drži u tajnosti.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, prvi operativni vazduhoplov „Er Montenegra“, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog meseca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar