Avganistan: U seriji napada poginulo devet osoba

Svet 09. feb. 202113:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

U seriji napada koji su se danas dogodili u Avganistanu, poginulo je pet državnih službenika i četiri policajca, izjavili su zvaničnici.

Pročitajte još:

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, preneo je AP.

U glavnom gradu Kabulu naoružani napadači otvorili su vatru u naselju Bag Daud i ubili četvoricu zaposlenih u Ministarstvu za ruralni razvoj, izjavio je Ferdavs Faramarz, portparol šefa gradske policije.

Nekoliko sati nakon napada, predsednička palata je u saopštenju navela da je meta napada bio Reiaz Ahmad Kalil, vršilac dužnosti provincijskog direktora odeljenja za ruralni razvoj provincije Maidan Vardak, koji je poginuo u napadu.

Faramarz je rekao i da je u Kabulu eksplodirala lepljiva bomba pričvršćena za automobil i da je u toj eksploziji poginuo još jedan vladin službenik.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, to je bio njihov automobil, a jedan od vozača u ministarstvu ubijen je u tom napadu.

U okrugu Zenda Jan, u zapadnoj provinciji Herat, poginula su četiri policajca, a jedan je ranjen kada je njihovo vozilo naletelo na bombu postavljenu na putu, izjavio je Vahid Katali, guverner provincije.

Mirovni sporazumi između talibana i predstavnika Vlade u Kataru već mesecima su u zastoju. Za to vreme na avganistanskim ulicama nasilje postaje sve agresivnije, zabeleženi su sve češći bombaški napadi i ciljana ubistva.

Podsetimo, prošlog marta naoružani napadač bacio je bobmu u najprometnijem delu  grada Kabula i tada usmrtio 25 ljudi, a teško ranio osam.

Najia Anvari, potparolka ministra za mir, izjavila je u utorak da se nekoliko izaslanika vladinog pregovaračkog tima vratila iz Katara. Kako kaže oni su se vratili iz ličnih razloga, a ne zbog prekida pregovora.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar