Muzika je moj život: Avganistan zabranio devojčicama pevanje

Svet 16. mar. 202121:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Odluka ministarstva obrazovanja da se devojčicama starim 12 i više godina zabrani da nastupaju na javnim događajima izazvala je proteste po društvenim medijima gde žene i devojke pod haštegom #IAmMySong objavljuju snimke na kojima se vidi i čuje kako pevaju.

Pročitajte još:

Ministarstvo obrazovanja poslalo je prošle sedmice školama dopis na osnovu kog 12-godišnje i starije devojčice ne mogu više da nastupaju na javnim događajima, osim ako oni nisu namenjeni isključivo ženskoj publici. Takođe je odlučeno da devojčice muzici ni pod kojim uslovima ne mogu da uče muškarci.

Kao razlog za ovu odluku koja je procurela u medijima, navodi se želja da se učenice fokusiraju isključivo na učenje. Odluka ministarstva izazvala je bes javnosti koja je optužila vladu da staje na stranu talibana i promoviše rodnu diskriminaciju.

U znak protesta, žene iz cele zemlje, uključujući mnoge istaknute avganistanske lidere, okačile su pod haštegom #IAmMySong na društvenim mrežama svoje snimke pevanja.

Protest je bio toliko buran i glasan da je ministarstvo ove sedmice promenilo odluku, navevši da će razmotriti zabranu pevanja devojčicama.

Ahmad Sarmast osnivač avganistanskog Nacionalnog institua za muziku koji je i pokrenuo kampanju pozvao je vlasti da promene odluku i povuku prethodnu.

„Dekret ne samo da krši muzička prava devojčica u Avganistanu i uskraćuje im zaceljujuću moć muzike, već krši i avganistanski ustav, prava dece i međunarodne konvencije o dečjim pravima“, rekao je on.

Žene u Avganistanu često se izražavaju kroz muziku i mnoge je koriste kao mehanizam odbrane u ratnim vremenima, piše Gardijan. Mnoge su morale da se bore sa sopstvenim porodicama koje ih prisiljavaju da se odreknu muzike.

Maram Adbala, 18-godišnja pijanistkinja kaže da je morala da se bori protiv konzervativnih stavova sopstvene porodice koja se žestoko protivila njenom upisu u Nacionalni institut muzike.

„Odrasla sam u Egiptu gde su moji roditelji išli na fakultet i počela sam da sviram klavir sa pet godina, ali kada smo se preselili nazad u Avganistan, tata mi nije dao da nastavim“, rekla je ona. Otac joj je rekao da je, navodno, bio pod pritiskom društva da joj brani da svira.

Muzika je bila i ostala moj život

„Muzika je bila i ostala moj život. Način da izrazim osećanja i da se nosim sa nedaćama. Kada su mi zabranili da sviram potpuno sam se povukla i upala u tešku depresiju“, ispričala je ona.

Bila joj je potrebno godinu dana da ubedi oca da joj dozvoli da ponovo svira. Kada je prvi put posle pauze sela za klavir, emocije su je preplavile. „Osetila sam se kao da sam ponovo oživela“, rekla je ona.

Od tada, Abdala je nastupala po celom svetu i sanja da jednog dana postane solo pijaniskinja.

„Žensko pevanje je deo naše kulture. Žene su uvek svirale i pevale na venčanjima, na primer. Sećam se da sam kao dete u selima gledala žene kako plešu“, rekao je Šaharzad Akbar portparolka Nezavisne komisije za ljudska prava.

Fahima Mirzaie, 24-godišnja nastavnica praktikuje sufizam, mističnu formu islama i od mladosti koristi muziku i ples da se poveže sa verom.

„Moj identitet je povezan sa sufizmom. To je moja istina“, rekla je ona dok u sali za fizičko jedne kabulske škole drži časove muzike i plesa deci. „Pesma i ples su ono što čini Avganistan i važno je da se ove tradicije podele sa decom“, dodala je ona.

Iz sveta i regiona čitajte:

Avganistanska vlada već neko vreme uvodi „neverovatno mizogene“ promene, kaže Heder Bar, direktorka odeljenja za ženska prava pri Hjuman rajts voču.

„Mislim da nisu ni planirali da stanu na stranu talibana… oni su njihovi prirodni saveznici“, rekla je ona.

Tokom talibanske vladavine Avganistanom od 1996. do 2001. muzika je bila zabranjena a devojčice nisu smele da idu u školu. „Oni bi najradije da situacija ponovo bude takva“, dodala je Bar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar