Austriju drma medijska afera kakvu Srbija može samo da sanja

Svet 08. okt. 202114:49 > 15:47
Podeli:
Sebastian Kurz Foto: AP/Ronald Zak

Sebastijan Kurc, devet osoba i tri organizacije pod istragom su zbog sumnje da je novac iz državne kase korišćen za istraživanja koja austrijskog kancelara pokazuju u lepšem svetlu. U sklopu ove istrage, koja bi mogla da poljulja i aktuelnu vladu, austrijska policija u sredu je upala u nekoliko ministarstva, Kurcove kancelarije, središte njegove stranke i stanove partijskih kolega.

POGLEDAJTE JOŠ:

Austrijsko Tužilaštvo za privredni kriminal objavilo je da postoji osnovana sumnja da je kancelar Kurc zloupotrebio državni novac za plaćanje nameštenih istraživanja objavljivanih u tabloidima, a koje su njega i njegovu partiju Narodnu partiju Austrije (OVP) prikazuju u pozitivnom svetlu.

Prema navodima Tužilaštva, u periodu između 2016. i 2018. godine „resursi ministarstva finansija korišćeni su za finansiranje delimično manipulisanih ispitivanja javnog mnjenja koja su služila isključivo stranačkom političkom interesu“.

Tužioci tvrde da je neimenovana medijska kompanija „primila uplate“ u zamenu za objavljivanje ovih istraživanja. Iako nije otkriveno o kojoj kompaniji je reč, austrijski mediji naširoko pišu da je reč o tabloidu „Österreich“. Iz kompanija u čijem je vlasništvu ovaj tabloid oštro su negirali da je „bilo kakva nepravda učinjena prilikom naručivanja ili objavljivanja istraživanja“. Sporna istraživanja, pored „Österreicha“, objavljivao je i portal „oe24.at“.

Kurc: To su „montirani procesi“  

Kancelar Austrije nakon upada u njegove kancelarije odbacio je sve optužbe Tužilaštva za privredni kriminal i nazvao ih „montiranim procesima“.

„Sada imamo nove istrage i opet se radi o konstruisanim optužbama po istom šablonu: SMS poruke se fragmentiraju, stavljaju u pogrešan kontekst i oko svega toga se isplete pravno-krivična konstrukcija“, rekao je Kurc na Brdu kod Kranja, gde je prisustvovao samitu o Zapadnom.
SMS poruke o kojima govori procurile su u javnost pre nekoliko meseci, a u njima se može pročitati da je Kurcoma i Štraheova vlada 2018. i 2019. godine postavila „svoje ljude“ na važne javne i privatne funkcije.

Pomenuto istraživanje objavljeno je 2016. godine, kada je partija OVP bila mlađi partner u velikoj koaliciji. Sebastijan Kurc tada je želeo napredak i kancelarsku poziciju, ali njegova stranka se nije dobro kotirala u anketama. Kako bi uspeo da ostvari svoje namere, Kurc je sa partijskim kolegama skovao plan za poboljšanje rejtinga.

Istražitelji tvrde da je organizaciju i pregovore sa medijima Kurc poverio Tomasu Šmidu, tadašnjem generalnom sekretaru u Odboru za finansije. Kurc je, kako navode, dobijao redovne izveštaje o napretku. Štaviše, kancelar je ubedio bivšu ministarku, a sada anketarku Sofi Karmasin, da učestvuje u kriminalnim delima. On je tada od medija poručio pitanja i plasirao odgovore koji će ga prikazati u dobrom svetlu. Intenzivno je pratio rad medija i način na koji su preneli njegove odgovore.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL GRUBER

Kancelarska fotelja na klimavim nogama

Poslednje u nizu optužbi na Kurcov račun mogle bi dodatno da opterete koaliciju njegove stranke sa strankom Zelenih. Aktuelna koalicija već je pod pritiskom zbog istrage koja se protiv Kurca vodi u vezi afere „Ibica“.

Kurc u ovom slučaju nije optužen, ali je pod sumnjom je da je lagao pred parlamentarnim odborom koji istražuje aferu „Ibica“. Reč je o skandalu zbog kog je 2019. godine pala vlada u kojoj je pored Kurcovog OVP-a bila i Slobodarska partija (FPO) Hansa Kristijana Štrahea.

Tada su se u medijima pojavili tajno zabeleženi snimci iz jedne vile na popularnom španskom ostrvu na kojima se čuje kako Štrahe, tada vicekancelar Austrije, i njegov saradnik Johan Gudenus pregovaraju sa navodnom nećakom ruskog oligarha.

Foto:REUTERS/Leonhard Foeger

Štrahe je ženi, čiji identitet nikada nije otkriven, ponudio da javne ugovore u zamenu za novac kojim bi bila finansirana njegova kampanja. Štrahe je nakon ovog skandala podneo ostavku, a Austrija je ponovo izašala na parlamentarne izbore.

Kurc je izbore „preživeo“, ostao je kancelar nakon formiranja koalicije sa Zelenima, ali je naknadno otkiveno da je možda znao za sumnjive radnje svog tadašnjeg koalicionog partnera.

Zeleni, sadašnji partner OVP-a, nisu se previše oglašavali o racijama i istrazi koja se vodi protiv Kurca. Verner Kogler, vicekancelar iz redova Zelenih, rekao je novinarima da racije nisu imale uticaja na sposobnost koalicije da upravlja zemljom. On se, međutim, usprotivio tome što je Narodna stranka okarakterisala racije kao predstavu.

Sa druge strane, opozicioni socijaldemokrati nisu propustili priliku da napadnu Sebastijana Kurca i njegovu stranku. Kako su saopštili, „Kurcova kula od karata se bučno ruši“, a kritikovali su kancelarovu stranku zbog „diskreditacije nezavisnog pravosuđa i pokušaja ometanja istrage“.

BONUS VIDEO Prskalice za hlađenje u Beču

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar