Austrija uvodi kontrolore, nema vakcinacije preko reda

Svet 22. jan. 202120:43
Podeli:
Ilustracija Foto: EPA-EFE/APA/HANS PUNZ / POOL

Neke austrijske savezne države šalju kontrolore u centre za vakcinaciju kako bi sprečile vakcinaciju ljudi koji još nemaju pravo na to, javili su austrijski mediji nakon što je premijer Sebastijan Kurc oštro kritikovao lokalne zvaničnike zbog vakcinacije "preko reda". Pored lokalnih političara, vakcinisani su i neki članovi porodica političara, kao i neke istaknute medijske ličnosti.

„Važno nam je da su sve vakcinacije tačno dokumentovane. Zbog toga smo poslali osoblje koje će nadgledati postupak u svim staračkim domovima u kojima se sada vrši vakcinacija“, rekao je savezni premijer Voralberga, Markus Valner.

Širom Austrije sve više gradonačelnika i lokalnih zvaničnika javno se izvinjavaju zbog prevremene vakcinacije. Većina opravdava svoju vakcinaciju rekavši da je nakon vakcinacije u staračkim domovima ostao višak vakcine koji je trebalo iskoristiti.

Pored lokalnih političara, vakcinisani su i neki članovi porodica političara, kao i neke istaknute medijske ličnosti.

U mnogim mestima gradovi i opštine poseduju domove za stare, pa su gradonačelnici lično dolazili u domove zbog vakcine.

Mediji prenose da su neki drugi zvaničnici, poput predsednika Karitasa ili Izraelske kulturne zajednice, vakcinisani „preko reda“.

Austrijski premijer Sebastijan Kurc je u nekoliko navrata žestoko kritikovao ovo ponašanje i pozvao sve da se pridržavaju naloga o vakcinaciji koji je utvrdilo Ministarstvo zdravlja.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

 

Predsednik desničarske populističke Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl pozvao je sve političare da javno daju izjavu o tome da li su već vakcinisani.

U Austriji se trenutno završava prva faza vakcinacije u kojoj su vakcinu primili samo stanovnici domova za negu i staračkih domova, kao i zaposleni u tim institucijama.

U drugoj fazi na redu za vakcinu su stariji od 80 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar