Austrija sutra sprovodi vežbu nestanka struje, obični građani ne treba da brinu

Svet 11. nov. 202117:59 > 18:07
Podeli:
Foto:N1

Austrijske hitne službe pripremaju se za vežbu u vezi sa mogućim nestankom struje, ali obični građani nemaju o čemu da brinu, piše austrijski portal na engleskom jeziku The Local. Austrijska vlada i regionalne vlasti sprovešće sutra vežbu isključenja struje pod nazivom "Energija 21".

Kako navodi The Local, Radi se o vežbi za regione, relevantna vladina ministarstva i elektrodistribucije, kako bi ispitali kako bi sarađivali da bi osigurali da sve proteče glatko, u slučaju da se nestanak struje zaista desi, i zbog toga, kako se navodi, to neće imati uticaja na obične građane.

Povodom glasina koje kruže društvenim mrežama da struje neće biti sledeće sedmice, i da će to uticati na funkcionisanje domaćinstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova je jasno istaklo da to neće biti slučaj, a svi ljudi i organizacije koji budu pogođeni vežbom unapred su obavešteni.

„Nasuprot lažnim izveštajima koji kruže, neće biti nenajavljenih isključenja struje tokom vežbe 12. novembra“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vlasti vežbaju za slučaj da recimo hladno vreme i pojačana potrošnja dovedu do nestanaka struje usled kvarova. Mada to nije u vezi sa konrektnom pretnjom, vlasti zaista veruju da će u godinama koje dolaze biti pojačan rizik od nestanaka struje.

Zpravo, nestanci struje već su pogodili Austriju i susedne zemlje. Elektrodistribucija Štadverke Keflah u regionu Štajerske bila je na meti hakerskog napada u aprilu ove godine, koji je paralizovao njihov interni sistem. Drugi mogući uzroci nestanaka struje mogli bi biti loše vreme, poput scenarija koji će sada isprobati austrijske vlasti, ali i tehnički kvar ili ljudska greška.

Takođe, javnosti su upućeni saveti u slučaju mogućih nestanaka struje da naprave zalihe kod kuće u kojima će biti baterijska lampa, prva pomoć i konzervisana hrana, i da prate planove za reagovanje u vanrednim situacijama u svojim lokalnim sredinama, kako bi znali gde da potraže pomoć, ukoliko im bude neophodna.

BONUS VIDEO: Da li će kriza sa nestašicom gasa u Evropi pogoditi i Srbiju

Komentari

Vaš komentar