Podeli
Foto: Shutterstock

Hrvatska bi se mogla veoma brzo naći na austrijskoj crvenoj listi rizičnih regiona, što znači da će svi koji budu putovali u tu zemlju pri povratku u Austriju morati da urade PCR test, a na to ukazuje današnja izjava ministra zdravlja Austrije Rudolfa Anšobera.

U testovima je Austrija premašila “istorijsku ocenu” od milion: U petak je bilo 1.003.432 testa. “Nikada nismo testirali toliko kao sada”, naglasio je Anšober. U razdoblju od 4. do 13. aprila završeno je oko 50.000 ispitivanja, a od 4. do 13. juna 81.000. U protekla 24 sata bilo je gotovo 12.000.

Broj zaraženih je alarmantan i sada se mora utvrditi je li reč samo o “proklizavanju” ili je sve veći broj uglavnom zbog povećanog broja testova ili postoje drugi uzroci.

„Po tom broju nalazimo se u trendu koji je prisutan u Evropi, ali moramo da nastojimo da taj trend stabilizujemo. Analiziraćemo da li je potrebno dalje pooštravanje mera vezanih za putovanje u inostranstvo, a s tim u vezi biće razmotrena i Hrvatska“, najavio je ministar.

Rudolf Anšober Foto: EPA-EFE/ROLAND SCHLAGER / POOL

Anšober je rekao da je Austrija u kontaktu sa svojim susedima, odnosno sa Slovenijom, kada je reč o Hrvatskoj.

Preneo je da je čuo glasine o tome da se u Hrvatskoj ne testira dovoljno ljudi, te da se u zvaničnim izveštajima umanjuje broj novoobolelih, ali je i rekao da za to ne postoje dokazi, kao ni za glasine u vezi s drugim zemljama.

Upozorio je da se tu radi o pitanju koje se tiče EU koja mora da se pobrine da dođe do verifikacije takvih navoda.

Najavio je i da će se Austrija sa drugim članicama EU usaglasiti.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pročitaj i:

Anšober je ponovio da će analiza klastera pokazati koliko ima slučajeva vezanih za Hrvatsku, ali i dodao da brojevi iz pokrajina Tirol i Koruškoj pokazuju kakvo je stanje.

Mera izdavanja upozorenja za putovanje u Hrvatsku, odnosno stavljanje te zemlje na listu rizičnih regiona, biće, ako do nje dođe, doneta od strane Ministarstva inostranih poslova u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Kazao je da bi bilo uvek bolje imati prelazni rok za primenu te mere, izuzev ako je situacija akutna.

Inače mnogi Austrijanci su na more krenuli upravo u Hrvatsku, gde su oduvek značajno prisutni među stranim turistima. U proteklih par nedelja sve je više klastera novozaraženih u Austriji koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj.

Porodične proslave i nepažnja mladih

Veliki  broj porodičnih i malih proslava nedavno se u Austriji pokazao kao izvor širenja zaraze. Pored toga, relativno je mnogo infekcija povezanih s putovanjima. Samo 24 odsto onih koji su testirali pozitivno u poslednjih nekoliko nedelja nisu imali simptome.

Ministar zdravlja objasnio je da se starosna piramida potpuno promenila. Iako je najveći rizik i najveći broj obolelih bio ranije kod starijih ljudi, grupa između 15 i 24 godine dominirala je u poslednjih sedam dana. Prosečna starost novozaraženih trenutno je 33,7 godina.

Foto:EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Kao moguće objašnjenje Anšober vidi nepažnju nekih mladih ljudi koji bi verovali da ionako nisu pogođeni.

“Zabluda”, kako ministar upozorava: “Niko nije siguran”, čak i ako je rizik od teške bolesti niži nego kod starijih ljudi. Ovo drugo takođe objašnjava pad broja hospitalizovanih slučajeva i onih na intenzivnoj nezi (zabeležen je pad od 24 odsto na krevetima intenzivne nege) uprkos sve većem broju zaraženih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar