Austrija ukida policijski čas, otvara hotele i restorane

Svet 24. apr. 202110:26 > 10:28
Podeli:
Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrija planira da ublaži epidemiološke restrikcije 19. maja, što uključuje otvaranje restorana, hotela i pozorišta prvi put u više od pet meseci, objavila je austrijska vlada.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada su bila uvedena tri zatvaranja u Austriji, a poslednji je ublažen u februaru.

Tada je dopušteno otvaranje prodavnica koje ne prodaju nužne proizvode pa je uveden noćni policijski čas, umesto celodnevnog ograničenja kretanja, prenosi Hina.

Zbog rasta broja zaraženih na istoku zemlje Beč i susedne pokrajine uvele su zatvaranje za Uskrs, koje je još uvek na snazi.

Austrijske bolnice opterećuje veća prisutnost britanskog soja kod zaraženih u zemlji. Austrija dnevno detektira preko dve hiljade zaraženih kovidom-19.

Ukida se policijski čas

„Svetlo na kraju tunela postaje jasnije“, kazao je kancelar Sebastian Kurc na novinskoj konferenciji.

Poručio je kako će zbog ublažavanja mera verovatno porasti broj zaraženih, ali je dodao da ubrzanje vakcinacije pogotovo starijih od 65 godina, znači da broj hospitalizovanih neće nužno porasti.

Vlada je istovremeno saopštenjem objavila da se ukida policijski čas, iako su zabranjena druženja više od četiri odrasle osobe od 22 sata do 5 ujutro.

Za stolovima u restoranima i kafićima moći će  da sedi najviše 10 osoba na terasama, a četiri u zatvorenim delovima, dok će kulturni i drugi događaji biti ograničeni na 3000 ljudi napolju, a 1500 unutra, dodaje se u saopštenju.

Dozvoljeni sportovi, deca se vraćaju u škole

Ponovo će se dopustiti sportovi u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Za kontaktne ili timske sportove tražiće se negativni test ili potvrda o vakcinaciji ili da je osoba preležala kovid.

To će se tražiti i u restoranima, hotelima i na raznim događanjima. Deca i mladi ponovo će se vratiti u škole 17. maja.

„Najsigurnije bi bilo sve zauvek ostaviti zatvoreno, ali to nije u našem interesu“, naglasio je Kurc dodajući da su važna i pitanje obrazovanja, poslova i psihološkog zdravlja Austrijanaca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar